InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

Čo by ste mali jesť pred tréningom podľa jeho druhu?

Autorka: Lucka  /   04. septembra 2021
Čo by ste mali jesť pred tréningom podľa jeho druhu?
Bez ohľadu na to, aké sú vaše fitness ciele, predtréningové jedlo môže urobiť veľký rozdiel vo vašich výsledkoch. Telu dodáva energiu pre optimálnu výkonnosť a živiny, ktoré sa zídu aj v procese regenerácie, ktorý začína docvičením.

Medzi základné živiny, ktoré by ste mali prijímať pred cvičením patria sacharidy ako zdroj energie a bielkoviny, ktoré vám pomôžu budovať svalovú hmotu alebo ju ochrániť pred rozkladom. Vo väčšina prípadov platí, že je lepšie niečo pred cvičením skonzumovať. My sa na to teraz zameriame z pohľadu toho, aký tréning máte práve pred sebou.

Cvičenie v posilňovni zamerané na chudnutie

Kombinujete posilňovanie s kardiom, aby ste schudli? Mnoho ľudí pri takýchto tréningoch ráno uprednostňuje cvičenie nalačno. Ak cvičíte skoro ráno, nemusíte mať dosť času na to, aby sa jedlo strávilo. Aby ste prešli tréning bez väčších problémov, energiu a koncentráciu vám môže dodať šálka kávy a dostatok vody 30 minút pred cvičením. Užitočný je aj nápoj zo srvátkového proteínu. Ak cvičíte neskôr cez deň, uistite sa, že asi hodinu pred tréningom skonzumujete ľahké jedlo plné bielkovín a sacharidov, ako je grécky jogurt s banánom, ovocné smoothie, cereálna tyčinka, ryžové chlebíky s arašidovým maslom a podobne.

Článok pokračuje pod reklamou


Silové cvičenie s činkami

Tridsať až šesťdesiat minút pred začatím silového tréningu zjedzte jedlo, ktoré v sebe kombinuje bielkoviny a sacharidy. Bielkoviny sú dôležité, aby sa bránilo rozkladu svalov a podporila proteínová syntéza. Sacharidy vám zase dodajú energiu pre efektívny tréning. Spolu podporia aj vašu regeneráciu. Dobrými voľbami sú napríklad proteínový náboj s ovocím, cottage cheese s ovocím, ovsené vločky s gréckym jogurtom a arašidovým maslom či proteínová tyčinka.

Vysoko intenzívny intervalový tréning (HIIT)

Pri tomto cvičení sa vaše telo snaží energiu získavať prevažne zo sacharidov a trochu aj z tukov. Ak sa veľmi potíte, myslíte na dostatočný príjem tekutín. Tie vám pomôžu aj oddialiť únavu. Asi 30 minút pred cvičením zase prijmite zdroj rýchlych sacharidov a snažte sa obmedziť príjem vlákniny a tukov. Ovocný džús, sušené ovocie či banán sú zaujímavé možnosti.

Dlhý beh alebo cyklistika

V závislosti od dĺžky a načasovania by ste mali konzumovať kombináciu pomaly sa tráviacich sacharidov s rýchlejšie sa tráviacimi sacharidmi asi hodinu pred začiatkom tréningu. Zvýšiť to váš krvný cukor naplní zásoby energie pre dlhšie trvanie tréningovej jednotky. Prijmite však aj bielkoviny, ktoré vám hladinu cukru stabilizujú a ochránia svaly. Za zmienku stoja ovsená kaša s banánom a arašidovým maslom, grécky jogurt s bobuľovitým ovocím, zmes orechov a sušeného ovocia, cereálna tyčinka či proteínový nápoj.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist