Niacín pomáha znižovať cholesterol, chráni pred Alzheimerovou chorobou a zefektívňuje manažment cukrovky. Dospelý muž by ho mal prijať v dávke 16 mg denne, žena 14 mg. Dostupný je vo forme doplnku výživy i v rôznych rastlinných a živočíšnych zdrojoch.
My vám prinášame 10 jedál, ktoré sú na vitamín B3 bohaté:
1. Tuniak – jedna konzerva tuniaka obsahuje až 21,9 mg niacínu. Je zdrojom čistých bielkovín a obsahuje aj iné vitamíny a minerály.
2. Hnedá ryža – jedna šálka uvarenej hnedej ryže obsahuje 2,59 mg niacínu. Je tiež skvelým zdrojom komplexných sacharidov, vlákniny, bielkovín, horčíka či zinku.
3. Kuracie prsia – 100 gramov kuracích pŕs po tepelnom spracovaní obsahuje 12,1 mg niacínu. Ide aj o zdravý zdroj bielkovín.
4. Arašidy – 30 gramov arašidov obsahuje asi 3,66 mg niacínu. Netreba to s nimi preháňať, pretože sú bohaté aj na kalórie.
5. Bravčová sviečková – bravčové mäso nie je také populárne ako zdroj vitamínu B3, no 100 gramov tepelne spracovanej bravčovej sviečkovej ho obsahuje 7,44 mg.
6. Zelený hrášok – polovica šálky uvareného hráčku obsahuje 1,18 mg niacínu. Získate však aj veľa bielkovín, draslíka, železa, zinku či horčíka.
7. Šampiňóny Portobello – jedna šálka týchto hríbov v surovom stave obsahuje 3,86 mg niacínu. Ide o nízkosacharidové jedlo vhodné aj do diéty.
8. Avokádo – jedno priemerne avokádo obsahuje takmer 3,5 mg niacínu. Je aj zdrojom zdravých tukov a iných cenných živín.
9. Sladké zemiaky – jeden stredne veľký uvarený sladký zemiak obsahuje asi 2,22 mg niacínu. Okrem toho je dobrým zdrojom vitamínov A a C, ako aj draslíka a iných živín.
10. Nutričné kvasnice – jedna polievková lyžica obsahuje až 39,4 mg niacínu. Tomu sa povie super zdroj. Ale aj celkom nerozšírený.
Pozri aj: Prínosy jednotlivých vitamínov skupiny B
Čítať ďalší článok:
Tréningový komplex: Naštartuje metabolizmus na poriadne dlho Zdieľať na Facebooku