InstagramFacebookYoutube
Tréning

Tréningový komplex: Naštartuje metabolizmus na poriadne dlho

11. 4. 2022
Tréningový komplex: Naštartuje metabolizmus na poriadne dlho
Počuli ste už o cvičení pomocou tréningových komplexov? Táto metóda tréningu je tak trochu v tieni ostatných spôsobov cvičenia, no môže vám priniesť veľké prínosy, aj ak sa snažíte spáliť nadbytočné tuky.

Hlavným charakteristickým prvkom tohto štýlu cvičenia je, že spojíte dva alebo viac cvikov, ktoré urobíte po sebe bez prestávky s rovnakou záťažou. Nemôžete pritom docvičiť, kým neurobíte posledné opakovanie posledného cviku.

Vďaka tomu tak budete počas tréningu vykonávať náročné zložené série, ktoré môžu trvať aj cez dve minúty. Preto poriadne rozbúšia vaše srdce a zrýchlený metabolizmus budete mať aj dlhšie ako do konca daného dňa. A to pri chudnutí chcete.

Článok pokračuje pod reklamou


Pri tomto cvičení si však dajte pozor na dve veci:

1. Záťaž si nastavte tak, aby ste mali rezervu dvoch opakovaní pri cviku, v ktorom ste najslabší. Ak totiž začnete komplex silným cvikom a záťaž nastavíte preň, nasledujúci cvik či viac cvikov bude pre vás pohromou.

2. S počtom cvikov v tréningovom komplexe to nepreháňajte. Ako sme už napísali, využívajú sa pri nich dva alebo viac cvikov. Zvyčajne ide o 3 až 5. Viac ako päť ich určite nerobte, pretože sa skôr vyčerpáte a prídete o koncentráciu, čo zvyšuje riziko zranenia a znižuje efektivitu cvičenia.

Príkladom takéhoto komplexu môžu byť zložené série pozostávajúca s cvikov s využitím:

a) veľkej činky – mŕtvy ťah (12 opakovaní), bicepsové zdvihy (6 opakovaní), výpady (6 opakovaní), nadhody (6 opakovaní).

b) jednoručiek – renegade rows (8 opakovaní), výpady (8 opakovaní), bicepsové zdvihy (8 opakovaní), tlaky na ramená (8 opakovaní).

Ako ste si mohli všimnúť, k tréningovým komplexom môžete pristupovať rôzne – môžete používať rovnaký počet opakovaní, ale nemusíte. A niekedy sa to ani nedá. Príkladom je uvedený komplex s veľkou činkou. Asi ťažko by ste urobili 12 opakovaní bicepsových zdvihov s váhou, s ktorou ste robili 12 opakovaní mŕtvych ťahov. A ak áno, potom váha pre mŕtve ťahy bola príliš nízka.

Kľúčové je využívať rovnakú váhu a na základe zloženia cvikov si tomu prispôsobte počty opakovaní. Je zrejmé, že hneď pri prvom využívaní tejto metódy nemusíte počty trafiť korektne. To nie je chyba. Treba na to však v ďalšom tréningu reagovať a počty si upraviť.

Samozrejme, takýto komplex si môžete zostaviť aj z cvikov využívajúcich iné náčinie, napríklad kettlebell či multismerovú tyč (landmine).

Pozri aj: 9 spôsobov, ako si zrýchliť metabolizmus a páliť kalórie celý deň


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist