InstagramFacebookYoutube
Tréning

Osem tréningových tipov pre väčšie svaly

18. 4. 2022
Osem tréningových tipov pre väčšie svaly
Budujete svaly, ale vaše pokroky sú pomalé? Trpezlivosť je dôležitá, no niekedy stojí za to zamyslieť sa, či by váš tréning nemohol byť lepší. A práve k jeho zlepšeniu vám pomôže osem tréningových tipov z tohto článku.

Ak chcete efektívnejšie naberať nové svaly, vyskúšajte niečo z nasledujúceho:

1. Dbajte na svoj pocit – keď s cvičením začínate, potrebujete trénovať podľa základných pravidiel. Ako však budete skúsenejší, mali by ste sa viac a viac spoliehať na svoje pocity a inštinkty. Premýšľajte o tom, ako cvičíte, čo by ste mohli zlepšiť, pri čom viac precítite svaly, pri čom robíte viac pokrokov a podobne.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Kardio robte po silovom tréningu – ak je vašou prioritou budovanie svalovej hmoty, kardiovaskulárny tréning si nechajte až na obdobie po silovom tréningu. Ak by ste ho cvičili pred ním, ochudobnili by ste sa o potrebnú energiu i o potenciál spaľovania tukov.

3. Tréning zakončujte pumpovacou sériou – poslednú sériu tréningu urobte s ľahšími váhami a vysokým počtom opakovaní. Urobte 30 technicky korektných opakovaní, aby ste poriadne prekrvili svaly. Podľa výskumov to vedie k rýchlejším prírastkom svalovej hmoty.

4. Skúšajte explozívne cviky – základom vášho tréningu by malo byť cvičenie s ťažšími váhami a kontrolovaným, pomalým pohybom. Doplňte to však o explozívne cviky s rýchlym pohybom a dodáte svalom nový impulz na rast.

5. Vyberajte si unilaterálne cviky – cvičenie cvikov, pri ktorých cvičí len jedna ruka či noha, vám umožní lepšie vybalansovať svoje telo a dá šancu eliminovať vaše slabiny. Zároveň vám to dodá aj viac funkčnej sily, keďže tieto cviky nie sú také stabilné.

6. Dôraz klaďte na excentrickú/negatívnu fázu – pri cvičení sa zameriavajte na fázu opakovania, pri ktorej činku spúšťate dole (no napríklad v prípade hornej kladky hore). Robte ju pomalšie a dočkáte sa väčších svalových prírastkov.

Pozri aj: 4 skvelé dôvody, prečo cvičiť aj excentricky

7. Využívajte pyramídu – zahrejte sa sériami s 30 opakovaniami, potom 20 opakovaniami. Následne pracovné série začínajte s vyšším počtom opakovaní (12-15) a smerujte k tým nižším (6-8), pričom každou sériou zvyšujte záťaž. Takto znížite aj riziko zranenia.

8. Trénujte so silnejším partnerom – ak trénujete s lepším partnerom, budete robiť viac pokrokov, pretože vás bude motivovať k zlepšeniam snaha dobehnúť ho alebo s ním držať krok. Silný partner vám vie tiež lepšie asistovať napríklad pri vynútených opakovaniach.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist