InstagramFacebookYoutube
Tréning

Päť dôvodov, prečo k cvičeniu pristupovať aj unilaterálne

04. apríla 2016
Päť dôvodov, prečo k cvičeniu pristupovať aj unilaterálne
Ak ste narazili na stagnáciu a osvedčené taktiky na vás už tak často nezaberajú, možno by ste mohli skúsiť unilaterálny spôsob cvičenia. Čo to je? Aké má výhody? Na tieto otázky vám v tomto článku odpovieme.

Cviky pri unilaterálnom cvičení zaťažujú každú stranu zvlášť. Napríklad ide o drepy na jednej nohe, výpady, zakopávania či predkopávania jednou nohou, tlaky na ramená jednou rukou, kickback, tricepsové extenzie jednou rukou za hlavou a podobne.

Tieto cviky by vám mohli pomôcť dostať sa zo stagnácie, ale mali by byť súčasťou vášho tréningu aj dlhodobo. Ak sa tak stane, prospejete si nasledujúcimi piatimi spôsobmi:

Článok pokračuje pod reklamou


1. Podporíte svalový rast
Ak ste narazili na spomínanú stagnáciu, odpoveďou vedia byť aj unilaterálne cviky. Za stagnáciou totiž môže byť aj to, že vám jedna strana zaostáva a preto nedokáže napredovať ani tá druhá. Takto si unilaterálnou prácou vylepšite obe a prejaví sa to aj na pokroku v cvikoch, pri ktorých využívate naraz obe strany.

2. Vylepšíte slabé partie
Ako už bolo naznačené, unilaterálne cviky sú veľmi dobre na to, aby sa zamerali na každú stranu zvlášť a teda aj pomohli eliminovať slabiny. Ak máte ľavú stranu slabšiu ako pravú a budete cvičiť unilaterálne, po určitej dobe sa rozdiely zmažú.

3. Zlepšite svoju koordináciu
Unilaterálne cvičenie pomáha rozvíjať koordináciu, a to hlavne, ak ide o cviky dolnej časti tela. Drepmi na jednej nohe nie len lepšie izolujete svalové partie, ale zapájate aj pomocné svaly, zvyšujete svoju funkčnú silu i koordináciu.

4. Ľahšie svaly precítite
Keď cvičíte len jednu nohu alebo jednu ruku, ľahšie sa sústredíte na daný sval a lepšie ho počas cvičenie precítite. Vďaka tomu budú svaly pracovať lepšie a pri rovnakom objeme práce ich môžete stimulovať k rastu výraznejšie, ako pri cviku, pri ktorom cvičíte obe nohy, či obe ruky, naraz.

5. Posilníte stred tela
Pri cvičení unilaterálnym spôsobom sa do akcie zapájajú aj pomocné a stabilizačné svaly. Vo významnej miere ide aj o svaly strednej časti tela. Je to preto, lebo ak cvičíte jednu stranu, tak sa telo snaží vykompenzovať záťaž na druhej, aby ste jednoducho nespadli.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist