Týchto päť účinných tipov je skvelých, pretože je relatívne jednoduché ich dodržiavať:
1. Jedzte viac bez váženia – mnoho ľudí došlo k úspechu pri chudnutí tým, že si poctivo vážili a zapisovali všetko, čo jedli. Tento prístup však väčšine ľudí nesedí a mnohých natoľko frustruje, že prídu o chuť v procese pokračovať. Namiesto merania sa zamerajte na vizuálne triky – napríklad, jeden balík hracích kariet sa rovná jednej porcii bielkovín, jeden rúž je jedna porcia tukov, tenisová loptička porcia sacharidov, ako je hnedá ryža. Iné riešenie? Využívajte nádobky na jedlo. Prvýkrát si porcie zvážte a následne si zaznamenajte, koľko miesta asi v nádobkách zabrali. Nabudúce sa budete orientovať podľa toho.
2. Kupujte lepšie jedlá – ak si budete kupovať len zdravé jedlá, ktoré vám pomôžu s chudnutím, potom vo svojej strave nebudete mať veľký priestor na prešľapy. Ak doma nebudete mať spracované jedlá plné sodíka a cukrov, potom ich nebudete môcť skonzumovať. Je to jednoduché. Kupujte viac ovocia, zeleniny, mäsa, rýb, vajec, kvalitné oleje, hnedú ryžu, ovsené vložky, orechy a podobne.
3. Jedzte viac bez zvýšenia počtu kalórií – sú jedlá, ktoré majú veľký objem, ale neobsahujú veľa kalórií. Také porcie, čo potešia oči i zasýtia. Ide o druhy ovocia a zeleniny s vysokým obsahom vody, ako sú šaláty, brokolica, jablká. Obsahujú veľa vlákniny, ktorá spomaľuje trávenie a udržiava stabilnú hladinu cukru.
4. Zbavte sa prázdnych kalórií – najhorším nepriateľom pri chudnutí sú prázdne kalórie. Nič okrem nadbytočného podkožného tuku nám nedávajú. Pochádzajú najmä zo spracovaných jedál bohatých na cukor, bielu múku a zlé tuky. Energia z nich je krátkodobá a pohne krvným cukrom tak, že čoskoro budete cítiť ešte väčší hlad.
5. Zmeňte svoje makroživiny – zmeňte podiel makrožvín vo vašej strave. Ak chcete chudnúť, platí, že chcete znížiť príjem sacharidov a zvýšiť príjem bielkovín. Netreba sa báť ani tukov z dobrých zdrojov – pomáhajú vás nasýtiť a zlepšiť absorpciu niektorých živín. Zvážte diétu, pri ktorej 40 % kalórií pochádza z bielkovín, 30 % zo sacharidov a 30 % z tukov.
Čítať ďalší článok:
Prečo máte neustále pocit, že vám je zima? Zdieľať na Facebooku