Ak si chcete užiť pohodovú, ale zdravú grilovačku, uistite sa, že budete nasledovať nasledujúcich päť tipov, na ktoré poukázal Patrick Skerrett z Harvardovej lekárskej univerzity:
Začnite čisto
Nenechajte nahromadiť spáleninu na mriežke, pretože by sa mohla preniesť na vaše jedlo. Po každej grilovačke všetky časti grilu a jeho príslušenstvo vyčistite. Prácu vám uľahčí drôtená kefa, ktorou začnete. Handrou alebo papierovými utierkami prácu dokončíte.Dym a oheň
Vystavenie mäsa alebo rýb bohatých na bielkoviny vysokému teplu a otvorenému ohňu vedie k tvorbu heterocyklických aminov. Keď tuk padá a spáli sa o gril, spôsobí to produkciu dymu, ktorý obsahuje polycyklické aromatické uhľovodíky. Tieto dve látky sú spojené s rôznymi druhmi rakoviny. Obmedziť ich tvorbu môžete tým, že využijete hliníkové tácky s dierami alebo že budete grilovať na nižších teplotách o niečo dlhšie, prípadne budete kontrolovať oheň sprejom naplneným vodou.Marináda
Marinované mäso je obľúbené pre svoju chuť, no marináda má aj potenciál obmedziť tvorbu kardinogénnych látok počas grilovania. Zo zdravotného hľadiska sa snažte dať pozor na zloženie marinády, najmä, aby neobsahovala príliš veľa sodíka, čo sa stáva často.Nezabudajte na zeleninu a ovocie
Grilovanie zvýrazní chuť ovocia a zeleniny. Nezabudnite si k mäsu pridať aj cibuľku, papriku, rajčinu, baklažán alebo iné druhy zeleniny. Môžete tak dodať svojím pokrmom iskru a tiež zvýšite svoj príjem zeleniny a ovocia. Ak nechcete grilovať mäso, môžete ho nahradiť hríbmi.Nezabudnite na bezpečnosť
Udržujte surové mäso alebo morské plody od zeleniny a iných druhov jedla, aby sa naň nepreniesli baktérie. Pri grilovaní využívajte teplomer, aby ste sa uistili, že je mäso v strede dostatočne prepečené, aby neobsahovalo zdraviu škodlivé baktérie. Ugrilované jedlá odkladajte na čisté taniere alebo tácky a nie na tie, na ktorých boli, keď boli surové.Čítať ďalší článok:
Tréningový program pre tých, čo chcú makať aj v lete Zdieľať na Facebooku