InstagramFacebookYoutube
Tréning

Budovanie svalov: 5 chýb, ktoré ho obmedzujú

5. 9. 2022
Budovanie svalov: 5 chýb, ktoré  ho obmedzujú
Ak nerobíte pokroky v posilňovni, nemôžete sa vyhovárať na niekoho iného. Chybu treba hľadať u seba. A aj keď vám snaživosť uprieť nemožno, možno robíte chyby, ktoré si ani neuvedomujete. V tomto článku sa na ne pozrieme.

Ak chcete pokračovať v budovaní novej svalovej hmoty, uistite sa, že nerobíte nasledujúcich päť chýb. A ak niektorú z nich robíte, dajte si záväzok napraviť ju.

Viac cvičenia, keď už sú pokroky dobré

Ste zabehnutí, robíte pokroky na váhach na činkách a dokonca aj svaly vám očividne rastú. Motiváciu vám to len zvyšuje a vy si myslíte, že ak by ste ešte trochu pridali, tak by výsledky mohli byť ešte lepšie. To nakoniec povedie len k tomu, že sa budete cítiť fyzicky horšie, pokroky sa zastavia a to vás môže zlomiť aj mentálne. Vzdáte to a riešenie uvidíte v novom programe napriek tomu, že ten pôvodný fungoval. Ak za mesiac naberiete už len 0,25 až 0,5 kilogramu svalovej hmoty, je to úspech. Čím skúsenejší ste, tým ten pokrok bude menší a je to prirodzené. Ak sa zlepšujete, tréningový program je dostatočne dobrý.

Článok pokračuje pod reklamou


Cvičenie bez plánu

Je mnoho cvičencov, ktorí dôverujú tzv. inštinktívnemu tréningu. Cvičia podľa „skúsenosti“ a pocitov. Toto však väčšinou k úspechu nepovedie. Pre akúkoľvek zmenu, nie len pre budovanie svalov, je dôležité mať stanovený jasný plán, dané tréningové dni, špecifikované jednotlivé tréningové jednotky. Musíte vedieť, ktoré cviky, v koľkých sériách a opakovaniach, s kými váhami budete robiť. Na základe toho budete lepšie posúdiť, čo funguje a čo nie, a či robíte pokroky. Správnym vyskladaním týchto dielikov tiež zaistíte, že váš rozvoj bude čo najkomplexnejší.

Zvýšenie tréningového objemu, keď chcete ísť chudnúť

Keď sa niektorí ľudia rozhodnú chudnúť, často začnú cvičiť viac. V kombinácii s menším príjmom potravy je to katastrofálna chyba. Jedlo potrebujete na regeneráciu a dodáva vám energiu do cvičenia. Keď jeho príjem znížite, kapacita zotavovania sa znižuje, a preto by ste nemali zvyšovať tréningový objem. Ďalším faktorom je, že tým budete stimulovať hormón kortizol, ktorý proces chudnutia ešte viac spomalí. Plus, zhorší náladu, zníži sexuálnu výkonnosť a povedie k strate svalov.

Nadmerná frekvencia tréningov

Nerastiete v posilňovni, preto nie je potrebné v nej tráviť hodiny každý jeden deň. Viac nie je vždy lepšie. Svaly a sila vám rastiú v čase, keď telo reaguje na stimuláciu procesom regenerácie. A na tento proces potrebuje mať svoj priestor, aby bol efektívny. Preto je dôležité mať vo svojom tréningovom týždni voľné dni a necvičiť sedem dní v týždni. Taktiež je dobré venovať čas naplánovaniu si tréningov tak, aby ste necvičili rovnakú partiu minimálne v dvoch dňoch po sebe.

Ignorovanie signálov tela

Ak ste skutočne unavení, nepomôže vám ani ten najlepší predtréningový stimulant, aby ste absolvovali efektívny a hlavne prínosný tréning. Občas to urobiť môžete, ale ak to budete robiť často, vaše pokroky to zabrzdí. Stimulantmi totiž len prekrývate problém, ktorý môže mávať čoraz väčší negatívny vplyv na vaše telo. Preto ho treba počúvať, oddýchnuť si a poriadne sa vyspať. Spávate dostatočne kvalitne, máte dostatok voľných dní a aj tak ste unavení? Tak možno nemáte dostatok živín zo stravy.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist