InstagramFacebookYoutube
Výživa

Ako sa stravovať pred ranným tréningom?

20. 9. 2022
Ako sa stravovať pred ranným tréningom?
Mnohí ľudia poznajú výhody ranného tréningu a zhodnú sa, že ráno je výborným časom na cvičenie. Aj medzi nimi sa však nájdu dva tábory – tí, ktorí pred ranným tréningom niečo zjedia, a tí, ktorí veria, že je najlepšie cvičiť nalačno. Ako to teda je?

Prečo jesť pred ranným tréningom?

Aj keď nemáte veľa času na prípravu a konzumáciu jedla pred tréningom, ktorý začína nie dlho po zobudení, mali by ste si niečo drobné na jedenie dopriať. Prečo je to dobré?

Či už chcete chudnúť, zlepšovať kondíciu alebo máte iný cieľ, drobný pokrm v dostatočnom predstihu pred tréningom vám dodá energiu na to, aby bol váš tréning efektívny a aby ste po ňom nechodili po svete ako zombík.

Článok pokračuje pod reklamou


Ak vám však tréning na prázdny žalúdok vyhovuje a prináša vám výsledky, nemusíte svoj zvyk meniť. Každý človek je iný a vedci sa nehodujú v tom, či je jedna alebo druhá alternatíva lepšia. Ak však chcete cvičiť vysoko intenzívne alebo 60 minút a dlhšie, lepšie výkony majú najedení jedinci.

Čo jesť a čo nejesť pred ranným tréningom?

V prvom rade by ste sa mali vyhnúť veľmi veľkej dávke bielkovín, vlákniny a tukov, pretože tieto živiny môžu spomaliť vaše trávenie a skomplikovať využívanie energie uloženej v tele, ktorú budete potrebovať počas tréningu. Nechcete počas cvičenia ani riešiť problémy s bruchom.

Pre každého človeka by jedlo pred ranným tréningom mohlo vyzerať odlišne, takže budete musieť trochu experimentovať s tým, ako veľa, čoho a kedy by ste mali konzumovať. Treba však vsadiť na ľahšie pokrmy, ktoré obsahujú dostatok sacharidov a aj dávku bielkovín.

Ako príklad môžeme uviesť ovocnú šťavu, pohár čokoládového mlieka, banán, biely jogurt s medom, ovsenú kašu s mliekom, vajce na tvrdo s toastom alebo ovocím, ktoré vám dodá rýchle sacharidy.

Kedy jesť pred ranným tréningom?

Čo máme jesť pred ranným tréningom už vieme, ale kedy je najlepšie skonzumovať to? Odborníci sa v tomto smere nezhodujú a odporúča sa čas medzi 30 minútami až 2-3 hodinami pred tréningom. Keďže však ide o ranné cvičenie, zrejme hodiny naň čakať nebudete.

Vo všeobecnosti tak môžeme odporučiť skonzumovať niečo najmenej 30 až 60 minút pred začiatkom tréningu. Čím menší odstup medzi jedlom a cvičením máte, tým by porcia mala byť menšia. 20-30 minút pred tréningom je aj vhodný čas na kávu, ktorá vás môže stimulovať k lepším výsledkom.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist