Výskumu vedenému genetikom Davidom Sinclairom z Harvardovej univerzity sa podarilo zistiť to, čo sa snažili poodhaliť už niekoľko rokov farmaceutické firmy investujúce milióny dolárov – ako sa dá využiť resveratrol na zlepšenie obrany proti starnutiu a chorobám.
Sinclairovi sa podarilo zistiť spojenie medzi skupinou enzýmov, ktoré aktivujú bielkoviny pre obnovovanie buniek, a resveratrolu, ktorý sa nachádza práve v tmavej čokoláde a v červenom víne. Toto spojenie by mohlo otvoriť dvere pre vytvorenie nových liekov.
„V podstate budú tieto lieky liečiť len jednu chorobu, ale na rozdiel od dnešných liekov, budú pôsobiť aj ako prevencia proti 20 iným chorobám. V konečnom efekte spomalia proces starnutia,“ skonštatoval Sinclair pre magazín Science.
Pokusy už dokázali, že resveratrol pomáha napríklad pri Alzheimerovej chorobe, Parkinsonovej chorobe, cukrovke 2. typu, ateroskleróze, kardiovaskulárnych chorobách, poruchách spánku, zápalových ochoreniach, ochoreniach pečene či dokonca rakoviny.
Nový liek by mal byť 100-krát účinnejší ako je jeden pohár vína a mal by napodobniť výhody diét a cvičenia, pričom sa neovplyvní telesná váha. Vedci podstatnú výhodu vidia hlavne v otázke prevencie. A hoci cesta vedcov nie je ešte na konci, Sinclair tvrdí, že veci vyzerajú veľmi sľubne.
Čítať ďalší článok:
Tréningové fitness tipy (1.) Zdieľať na Facebooku