InstagramFacebookYoutube
Motivácia

Ako počas týchto sviatkov nájsť slobodu pri jedení?

4. decembra 2022
Ako počas týchto sviatkov nájsť slobodu pri jedení?
Obdobie sviatkov môže byť zradné a náročné, ak sa snažíte pracovať na zdravšom vzťahu s jedlom. Kanadská odborníčka Samatha Gladishová však má pre nás rady, ako sa tento rok oslobodiť od obáv a úzkosti plynúcich zo stravovacích pokušení.

Ak dlhodobo investujete čas a energiu zdraviu a cvičeniu, viete, že na každej kalórií záleží. Na druhú stranu, ani hladovanie nie je dobré. Nie je však ľahké udržať vhodnú mieru v období, keď na vás striehnu najrôznejšie pokušenia vo veľkých množstvách a keď vás nimi ľudia nezdieľajúci vaše hodnoty neustále ponúkajú.

Vianočné sviatky však nemusia pre vás znamenať negatívnu rétoriku, prekonávanie sa či emocionálne komplikácie. Zabudnite na pocity viny, hanby a strachu. Jedlo tu nie je len ako palivo, ale môžete si ho aj vychutnávať a užívať. Položte základy zdravého prístupu, ktorý vám pomôže nájsť slobodu pri jedení.

Článok pokračuje pod reklamou


Premena nie je lineárna

Vaše zdravie a blaho závisí na hlbokom záväzku a trpezlivosti, ako aj pochopením toho, že veci niekedy pôjdu aj zle. Ak by sme mohli stlačiť gombík a mať zdravší vzťah s jedlom, urobili by sme to. Keď sa počas sviatkov objavia pocity viny, pripomeňte si, že ste len človek a že toto je súčasť cesty. Akceptujte to, že sú na nej vrcholy aj pády. Dôležité je, aby ste sa oslobodili od toho, aby vás dohnali staré zvyky, takže sa netrestajte a myslíte dopredu.

Pôžitok a potešenie

Kultúra diéty by mohla spôsobiť, že veríte tomu, že je „zdravé“ potlačiť chuť na tučné jedlo alebo kúsok koláča. Tento reštriktívny prístup však poškodzuje vašu psychiku. Nezakazujte si cez sviatky nič. Majte slobodu voľby v tom, čo si vyberie a čo zjete na základe toho, čo vám chutí. Naučte sa len počúvať svoje telo a prestaňte s konzumáciou vtedy, keď už viac jedla nepotrebuje. Naučte sa dôverovať si, necíťte sa previnilo a vychutnávajte si dobroty. Len to s nimi nepreháňajte. To je všetko.

Vytvorte si nadbytok

Buďte dobrí k svojmu telu. Aj cez sviatky dodržujte to, čo cez iné časti roka – prijímajte dostatok tekutín, pravidelne sa hýbte a prijímajte zdravé jedlá, ktoré vám dodajú potrebné živiny. Namiesto toho, aby ste vynechávali určité jedlá alebo sa snažili vykompenzovať prejedanie nadmerným cvičením, držte sa svojej rutiny a k tomu si užite sviatočné pokrmy a nápoje s mierou. Neprerušujte tréningový proces a zvýšte príjem vody. Pre telo a myseľ môže byť lepšie, keď si toho doprajete nad hranicu bežnej rutiny viac, ako keď sa budete drasticky obmedzovať.

Sviatky môžu byť najúžasnejším obdobím roka, ale môžu aj priniesť stres, neistotu a niekedy aj negatívnosť. Čo sa však nemusí zmeniť, je váš záväzok k starostlivosti o vás samotných. Vy to máte pod kontrolou a vy sa rozhodujete, ako k tomu pristúpite. Vaša cesta nebude vždy dokonalá, ale pri napredovaní buďte pre seba spojencom a nájdite v sebe zmysel pre guráž a hrdosť.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist