InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

Päť chýb, ktoré robíte pri snahe dať sa pred letom do formy

Autorka: Lucka  /   14. 1. 2023
Päť chýb, ktoré robíte pri snahe dať sa pred letom do formy
Mnoho ľudí začína myslieť nad svojou postavou niekoľko mesiacov pred letom. Každý si pripomenie ľahšie oblečenie či plavky a uzná, že by sa mu hodilo pár kilogramov schudnúť. Ak to chcete docieliť aj vy, dajte si pozor na chyby, ktoré vám cestu môžu poriadne skomplikovať.

Ak by sme veci nechali jednoduché, tak cestou k chudnutiu je konzistentne prijímať zo stravy menej kalórií, ako ich spálite bazálnym metabolizmom a fyzickou aktivitou. Aj napriek tomu sa rok čo rok ľudia stretávajú s frustráciou z neuspokojivých výsledkov. Nechcete, aby sa to stalo aj vám? Vyhnite sa nasledujúcim piatim chybám.

Začnete príliš neskoro

Mnoho ľudí nechá chudnutie na posledné týždne pred príchodom leta. Vtedy však už nedokážete schudnúť významne množstvo kilogramov bez pomoci zázraku. Aj keď môžete vidieť titulky: Vyrysujte sa za 5 týždňov, v skutočnosti celý proces trvá typicky niekoľko mesiacov. Čím viac kilogramov potrebujete schudnúť, tým viac času to potrvá. Rozbiehať sa treba začať už po prelome kalendárnych rokov.

Článok pokračuje pod reklamou


Trápi vás netrpezlivosť

Trpezlivosť ruže prináša a platí to aj v prípade chudnutia. Ako už bolo naznačené, proces chudnutia nemusí byť krátkodobý. Na to však mnoho ľudí nie je pripravených a očakávajú výsledky zo dňa na deň, z týždňa na týždeň. Nie je dobré pustiť sa do toho zhurta, priškrtiť dramaticky príjem kalórií a cvičiť do zničenia. Treba robiť všetko s mierou a najmä konzistentne. Chudnúť tempom nanajvýš 0,5 až 1 kg týždenne.

Máte rozporuplné ciele

Chybou je rozhodnúť sa budovať svalovú hmotu alebo zvyšovať silu svalov a zároveň sa snažiť schudnúť. Ide o dva protichodné ciele, ktoré sa v bežných podmienkach nedajú skĺbiť tak, aby ste uspeli v oboch. Musíte si jasne vybrať – je teraz čas, keď chcem budovať svaly, alebo sa zameriam radšej na chudnutie? Vyberte si a držte sa toho.

Skáčete z jedného plánu na druhý

Darí sa vám chudnúť v tempe, ktoré ste si predstavovali, no zrazu príde k stagnácii. Nemusíte meniť filozofiu chudnutia, stačí len prehodnotiť vaše kalorické potreby. Nepodľahnite dojmu, že vám sacharidové vlny už nemajú ako pomôcť a že bude dobré, ak vyskúšate prerušovanú hladovku, ktorú ste videli u nejakého influencera. Nájdite si cestu, ktorá u vás funguje, a držte sa jej.

Sabotujete sami seba

Robíte všetko pre to, aby ste dosiahli svoj cieľ, ale zdá sa, že sa nepribližujete k cieľu tak rýchlo, ako by ste chceli. Namiesto toho, aby ste urobili správnu vec, začnete tlačiť ešte viac na pílu a sabotovať sami seba. Prípadne sa vám darí robiť pokroky, a tak si poviete, že vám pár ponocovaní s maškrtami neublíži. V tomto prípade ide o sabotáž nedostatočnou sebakontrolou. Koncentrujte sa na cieľ, držte sa plánu a možno sami seba nakoniec prekvapíte.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist