InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

Doplnky výživy, ktoré sú efektívne pre tréning žien

Autorka: Lucka  /   13. 5. 2023
Doplnky výživy, ktoré sú efektívne pre tréning žien
Bez ohľadu na to, aké sú vaše ciele, nasledujúcich šesť doplnkov výživy vám pomôže dosiahnuť rýchlejšie spevnenie svalov, úbytok tuku na tele a dokonca môžu spomaliť aj prejavy starnutia.

Posilňovanie a cvičenie u žien si za ostatné desaťročia prešlo veľkým vývinom a už sa vytrácajú predsudky o ťažkých váhach či doplnkoch výživy. Ak sa už zaviažete k pravidelnému tréningu, mali by ste si ho podporiť vhodnou stravou. Prínosom môžu byť aj doplnky výživy. Najmä nasledujúce:

Multivitamín

Ak budete mať zdravé telo, aj pokroky v posilňovni budú rýchlejšie. Preto je dôležité zaistiť si dostatok vitamínov a minerálov. V tomto smere sú užitočné multivitamínové doplnky výživy. Okrem posilňovania imunity vám dokážu dodávať aj viac energie, chrániť vaše svaly a zvyšovať ich vytrvalosť. Samozrejme, aj zotavovanie je rýchlejšie.

Článok pokračuje pod reklamou


Proteín

Svaly sa budujú a reparujú pomocou bielkovín. Po každom tréningu by ste ich mali prijať z rýchlych zdrojov, akým je aj srvátkový proteín. Proteíny pomáhajú pokryť bielkovinovú potrebu, ak túto makroživinu nedokážete v dostatočnej miere získať zo stravy. Srvátkový proteín sa okrem obdobia po tréningu hodí aj hneď ráno. večer je zase lepší kazeínový, ktorý sa trávi pomalšie. V súčasnosti existujú aj alternatívy pre vegánov.

Kreatín

Po dvoch základných suplementoch tu máme ďalší, ktorý vás pomôže dostať na vyššiu úroveň. Kreatín pomáha telu dodávať energiu, vďaka čomu sa zvyšuje svalová výdrž i sila. Podporuje preto rast svalov i sily. Stačí ho užívať v dávke 2-5 gramoch po tréningu.

BCAA

Rozvetvené aminokyseliny leucín, izoleucín a valín sú v svalových tkanivách využívané ako palivo, vďaka čomu sa zvyšuje svalovú výdrž a urýchľuje svalová regenerácia. Často sa využívajú v období chudnutia, kedy pomáhajú chrániť pred rozkladom svalovú hmotu. Stačí užívať 5-10 gramov pred tréningom.

NO doplnky

Oxid dusnatý (NO) podporuje rozširovanie ciev, vďaka čomu sa zlepšuje prietok krvi a následne sa do svalov efektívnejšie dostávajú dôležité živiny pre regeneráciu a svalový rast. Tiež stimuluje využívanie tuku z tukových buniek za zdroj energie. Ideálny čas na tento suplement je 30 minút pred tréningom.

Beta-Alanín

Táto neesenenciálna aminokyselina sa v tele podieľa na vzniku karnozínu, u ktorého sa preukázalo, že zlepšuje svalovú silu, vytrvalosť a hmotu. Odporúča sa ho užívať v dávke 1-3 gramy pred a po tréningu.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist