InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Zaujímavé veci, ktoré vám o vás prezradí vaša krvná skupina

1. 9. 2023
Zaujímavé veci, ktoré vám o vás prezradí vaša krvná skupina
Možno až tak často o svojej krvnej skupine nerozmýšľate. Rôzne typy krvi však môžu mať odlišný vplyv na niektoré funkcie organizmu. Čo o vás prezradia?

S touto zaujímavou témou prišla Jessica Migalaová z The Healthy, ktorá poukázala na „tajomstvá“, ktoré jednotlivé typy krvi v sebe skrývajú z pohľadu ľudského zdravia.

Typy A, B, AB a srdcovocievne ochorenia

Tieto typy krvi majú o 25 až 30 percent vyššiu hladinu proteínov, ktoré podporujú zrážanie krvi. Pre tento rozdiel majú ľudia s nimi o 15 percent vyššie riziko úmrtia na srdcovocievne ochorenie v porovnaní s ľuďmi s typom 0.

Článok pokračuje pod reklamou


Typ 0 a krvné zrazeniny

Vzhľadom na uvedené v predošlom odseku neprekvapí, že ľudia s typom krvi 0 majú nižšie riziko krvných zrazenín. Mínusom toho je, že zrážanie krvi predchádza nadmernému krvácaniu.

Typ 0 a problémy s plodnosťou

Krv typu 0 môže brániť v tehotenstve. Vedci zistili, že ženy s týmto typom krvi majú dvakrát vyššiu pravdepodobnosť vyššej hladiny folikuly stimulujúceho hormónu, ktorý znižuje množstvo vajíčok dostupných na oplodnenie.

Iné typy ako 0 a riziko rakoviny

Výskumy spojili typy A, B a AB s vyšším rizikom rakoviny žalúdka, pri ktorej sa v žalúdočnej sliznici vytvárajú rakovinové bunky. Dôvodom je zrejme zápalová odozva na baktériu Helicobacter pylori.

Iné typy ako 0 a trombóza

U ľudí s typom krvi A, B a AB je pravdepodobnejšie, že budú trpieť venóznou tromboembóliou – zrazeninou, ktorá spôsobuje hlbokú cievnu trombózu a potenciálne aj pľúcnu embóliu. Ľudia, ktorí tiež zdedili trombofíliu, majú toto riziko trikrát väčšie.

Typ AB a strata pamäti

Krvný typ AB je najvzácnejší a ľudia, ktorí ho majú, majú až o 82 percent vyššie riziko toho, že sa u nich prejavia kognitívne poruchy, ktoré by neskôr v živote mohli viesť až k demencii.

Typy A alebo B a cukrovka

Ľudia s krvným typom A alebo B majú až o 21 percent vyššie riziko rozvoja cukrovky druhého typu v porovnaní s ľuďmi s typom krvi 0. Najväčšie riziko majú tí s krvou B pozitív. Vedci si nie sú s určitosťou istí, prečo tomu tak je.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist