InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Toto je 9 najhorších zvykov pre mozog človeka

15. 9. 2023
Toto je 9 najhorších zvykov pre mozog človeka
O svoj mozog by ste sa mali starať rovnako ako o svoje srdce. Čím sme starší, tým starší je aj náš mozog. Nemusí však starnúť tak rýchlo, ak sa oň budete zaujímať. Udržte si ho v dobrej kondícii čo najdlhšie tým, že napravíte niektoré svoje zlozvyky.

Profesor neurológie Joe Verghese z Centra Montefioreho a Einsteina pre starnutie mozgu poukázal pre magazín The Healthy na 9 zvykov, ktoré sú najhoršie pre ľudský mozog a tým pádom aj pre kvalitu nášho života v neskoršom veku:

Necvičíte – cvičenie môže prechádzať kognitívnemu úpadku, ktorý je podľa vedcov dvakrát rýchlejší u pasívnych ľudí vo veku 45 a viac rokov v porovnaní s tými fyzicky aktívnymi.

Článok pokračuje pod reklamou


Celý deň sedíte – ak často sedávate za počítačom alebo pred televíznou obrazovkou, mohla by tým časom trpieť vaša pamäť. Robte si od sedenia pravidelné prestávky a poprechádzajte sa.

Jete fast food a pijete sladeného nápoje – rovnaká diéta, ktoré škodí vášmu srdcu, môže škodiť aj vášmu mozgu. Vedci zistili, že zdravá strava môže chrániť mozgové funkcie, vrátane pamäte a spracovávania informácií. Treba jedávať veľa zeleniny, celozrnné produkty, ryby a olivový olej. Obmedzovať treba aj sladené nápoje a alkohol.

Trávite veľa čas sami – osamelosť je spojená s kognitívnym úpadkom, zatiaľ čo spoločenský život vám dáva väčší zmysel života a znižuje riziko demencie.

Nesledujete si krvný tlak – vysoký aj nízky krvný tlak môžu mať negatívny vplyv na vaše kognitívne funkcie. Mali by ste sa snažiť, aby ste mali tlak na úrovni okolo 120/80.

Nespávajte dostatočne dobre – nedostatok spánku nevedie len k nedostatku energie a koncentrácie v nasledujúci deň, ale môže z dlhodobého hľadiska podporiť úpadok mentálnych funkcií. Spávajte minimálne sedem hodín za noc.

Máte veľa stresu – rôzne štúdia spojili nadmerný stres s úpadkom kognitívneho zdravia a dokonca aj väčším rizikom rozvoja demencie. Chronický stres je spojený s menším objemom mozgu.

Nehráte sa – vedci u starších ľudí vo veku 75 rokov zistili, že aktivity, ako spoločenské hry, čítanie, tancovanie či hranie na hudobný nástroj, znižovali riziko demencie v porovnaní s osobami, ktoré takého voľnočasové aktivity nemali.

Odmietate očkovanie – štúdia amerických vedcov z roku 2022 zistila, že ľudia vo veku 65 a viac rokov, ktorí sa nechali očkovať proti chrípke, mali nižšie riziko demencie ako neočkovaní jedinci. Už skoršie štúdie našli spojenie medzi očkovaním proti chrípke a pneumónii a nižším rizikom Alzheimerovej choroby.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist