InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Na tieto oblasti tela masážnu pištoľ nepoužívajte

29. 9. 2023
Na tieto oblasti tela masážnu pištoľ nepoužívajte
Masážna pištoľ môže byť skvelým nástrojom na uvoľnenie svalového napätia a podporu regenerácie po fyzickej záťaži, teda aj cvičení. Ak sa však využije nesprávne, mohla by napáchať aj škody.

Masážne pištole vďaka vysokofrekvenčnej vibrácii znižujú svalové napätie, zvyšujú mobilitu a podporujú prúdenie krvi, čo môže uľaviť od bolesti. Nie každá oblasť na tele by však mala byť týmto nástrojom masírovaná. Na päť takých, ktorým by ste sa mali vyhnúť, poukázala Meredith Butulisová z magazínu Oxygen:

Veľký trochanter

Nachádza sa na hlave stehennej kosti a je možné hoc cítiť na strane bedier, ako výbežok, keď pohnete do strany bedrami. Obklopujú ho tekuté vačky známe ako burzy, ktoré podobne ako kosti nemajú radi trenie. Mohli by sa teda zapáliť a spôsobovať bolesť. Namiesto toho, aby ste sa venovali tejto oblasti, by ste sa mali zamerať na sedací sval a stehenný sval. Uvoľnenie týchto oblastí pomôže aj vašim bedrám.

Článok pokračuje pod reklamou


Obličky

Obličky sú obzvlášť náchylné na poškodenie masážnou pištoľou, pretože sú veľmi blízko k povrchu v strednej časti chrbta. Ak budete zachádzať do oblastí priamo nad obličkami, vibrácie by im mohli uškodiť.

Bicepsové väzivá

Dotknite sa rukou prednej časti opačného ramena. Pod tou oblasťou sa nachádza väzivo dlhej hlavy bicepsu. Je bežné v tejto oblasti pociťovať bolesť a napätie. A hoci je lákavé snažiť sa jej zbaviť využitím masážnej pištole, môže viesť k zápalom väziva, v mimoriadnych prípadoch aj k jeho natrhnutiu. Často pritom riešením bolesti v tejto oblasti je posilnenie manžety rotátora, strednej časti chrbta a dodržiavaním správnej techniky cvičenia.

Prvé rebro

Siahnite jednou rukou na vrch opačného ramena do oblasti, kde sa stretáva váš krk s ramenom. V časti známej aj ako horné trapézy často pociťujeme svalové napätie. Môžete však naraziť aj na bod, ktorý nezmizne bez ohľadu na to, ako dobre ho masírujete. Je to preto, že ide o kosť – o prvé rebro. Pod ním sú nervy a cievy, ktoré smerujú do rúk. Prílišný tlak sa môže postarať o ich kompresiu, ktorá môže viesť až k brneniu alebo bolesti, ktorej sa nemusíte zbaviť celé mesiace. Najlepšie je preto masírovať oblasť krku ručne, prípadne si dávať väčší pozor.

Chrbtica

Každý vie, kde má chrbticu. Pozostáva z kostí, ktoré nechcete podráždiť masážnou pištoľou. Platničky ani nervové zakončenia nezvládajú také vibrácie, čo môže viesť ku komplikovaným zraneniam. Lepšiu alternatívou je využitie penového valca.

Pozri aj: Čo je lepšie, masážna pištoľ alebo penový valec?


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist