InstagramFacebookYoutube
Tréning

Čo vám poskytne lepší tréning – rotoped alebo bežecký pás?

29. 1. 2024
Čo vám poskytne lepší tréning – rotoped alebo bežecký pás?
Dva z tých najpopulárnejších strojov na chudnutie a posilnenie kardiovasulárneho zdravia sú rotoped a bežecký pás, ktoré umožňujú priniesť bicyklovanie a behanie aj do interiéru. Oba majú svoje prínosy, no ktorý z nich je na tréning lepší?

Či už prší alebo je zima, tréning doma je skvelá cesta k podporeniu zdravia, kondície a chudnutia. V perfektnom svete by ste doma využila oba stroje, no či už ide otázku priestoru alebo financií, väčšinou dôjde k rozhodovaniu, či si kúpiť jeden alebo druhý. My vám skúsime pomôcť tým, že si oba porovnáme na základe niekoľkých faktorov.

Náročnosť tréningu a stimulácia svalov

Priame porovnanie náročnosti nie je možné, pretože o nej rozhoduje nastavenie jedného či druhého stroja. Cvičenie môže byť fyzicky náročné na jednom i druhom. Zároveň rozdiel robí spôsob cvičenia – niektoré sú menej intenzívne, niektoré viac. A ani tu nerozhoduje druh stroja. Väčší potenciál náročného tréningu má však bežecký pás, keďže na bežnom rotopede sedíte a do činnosti zapájate prakticky len dolnú časť tela.

Článok pokračuje pod reklamou


Rotoped precvičuje prednú časť stehien, hamstringy a lýtka, zadok len do menšej miery. Pri šliapaní v stoji na odolnejších spinningových bicykloch môžete stimulovať aj ramená a do určitej miery aj stred tela. Bežecký pás stimuluje celú dolnú časť tela, pričom so šikmým náklonom aj viac lýtka a zadok. Stabilizačným prvom je stred tela a do činnosti sa zapájajú aj spomínané ruky.

Všestrannosť, prispôsobivosť a zábavnosť

Pokiaľ ide o všestrannosť, jemnú výhodu má bežecký pás, ktorý umožňuje absolvovať širšie spektrum tréningov a nastavení. Vďaka tomu nebude dlhodobé cvičenie na ňom také nudné. Samozrejme, to, ktoré cvičenie bude pre vás zábavnejšie, závisí aj od toho, či máte radšej beh alebo cyklistiku. Výhodou rotopedu z tohto hľadiska zase môže byť, že pri ňom môžete pohodlnejšie a bezpečnejšie sledovať televíziu. Prispôsobivosť oboch strojov môže byť nízka aj veľká. Záleží to od zakúpeného modelu – tie drahšie typicky ponúkajú viac možností.

Bezpečnosť a finančná stránka

Z hľadiska rizika utrpenia zranení má typicky rotoped navrch. V prvom rade ide o stroj, ktorý umožňuje tréning bez nárazov, čím je šetrnejší aj pre kĺby a väzivá. Beh, naopak, ich dostáva pod väčší stres. Navyše, pri strate koncentrácie je bezpečnejšie, keď sedíte v sedle na rotopede. Pás v pohybe môže byť rizikom, ak si nedáte pozor, čo dokumentuje aj množstvo videí na internete.

Bezpečnosť vašej peňaženky pri kúpe jedného i druhého stroja je na variabilnej úrovni. Oba stroje je možné kúpiť za nižšie i vyššie ceny. Zvyčajne sú však stacionárne bicykle lacnejšie ako bežecké pásy a vo všeobecnosti prinášajú výhodnejší pomer výkon/cena. Kým aj na lacných rotopedoch sa dá absolvovať kvalitný tréning, lacné bežecké pásy sú viac limitujúce. V oboch prípadoch platí, že odolnosť je typicky vyššia u drahších modeloch. Na opravu sú zase nákladnejšie bežecké pásy, kde sa môže pokaziť aj motor. Rotopedy možno využívať aj bez elektriny.

Vplyv na chudnutie

Dôležité na zaistenie chudnutia je, aby ste boli v kalorickom deficite. Pri výbere správneho tréningu teda rozhoduje množstvo kalórií, ktoré ním spálite. Bežecké pásy za minútu cvičenia typicky spália viac kalórií ako rotopedy, ak sa na nich nevenujete chôdze. A to je bonus bežeckých pásov. Ak už máte za sebou bežecký tréning, večer si môžete ešte pár minút na páse pokráčať, čím chudnutie ešte o trošku podporíte. To však neznamená, že vám rotoped neposkytne efektívny nástroj na chudnutie. Pri zohľadnení bezpečnosti by mohol byť lepšou voľbou pre vysoko intenzívny intervalový tréning, ktorý je efektívnejším spôsobom cvičenia zameraného na chudnutie ako dlhšie kardio v miernej intenzite. Rotoped tiež typicky buduje viac svalovej hmoty na nohách. A čím viac svalov máte, tým rýchlejší je váš metabolizmus a chudnutie ľahšie.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist