InstagramFacebookYoutube
Kulturistika

Tréning legendy (55. časť) – Franco Columbu a tréning nôh

31. 1. 2024

Arnold Schwarzenegger a Franco Columbu boli istým spôsobom, ako Batman a Robin. Na drobnejšieho z páru sa nespomína tak často, ako na hollywoodsku ikonu a bývalého guvernéra. Drobnejší z páru mal oproti svojmu vyššiemu parťákovi jednu výhodu – mohutnejšie nohy. A dnes sa pozrieme na to, ako ich precvičoval.

Síce nohy v ich ére kulturistiky nebývali také monštruózne ako v súčasnosti, no pôsobili prirodzenejšie a ich precvičovania dalo rovnako zabrať, ak nie viac. Naznačuje to aj tréning Franca Columba, ktorý od začiatku až do konca vykonal minimálne 25, no niekedy až 27 sérií piatich rôznych cvikov.

Už zosnulý taliansky rodák, ktorý mal v zbierke aj titul Mr. Olympia, počas svojho tréningového cyklu precvičil nohy dvakrát týždenne. Opakoval dvojtýždňový cyklus s voľnými dňami v siedmy a štrnásty deň. Cvičil aj dvakrát do dňa. Takto to mal rozdelené (dopoludňajší a popoludňajší tréning rozdeľuje lomítko):

Článok pokračuje pod reklamou


1. týždeň: hrudník+ramená+brucha/ruky, chrbát/nohy, hrudník+ramená+brucho/ruky, ruky, nohy+brucho/chrbát, hrudník+ramená+brucho, oddych.

2. týždeň: ruky/nohy, chrbát+brucho, hrudník+ramená/ruky, chrbát+brucho/nohy, hrudník+ramená+brucho, ruky, oddych.

Samotný tréning nôh začína Columbu drepmi. Absolvoval sedem sérií, pričom začínal zľahka a konči s veľmi ťažkým váhami, s ktorými robil len dve až štyri opakovania. Pyramídový princíp cvičenia uplatnil aj pri štyroch sériách Leg pressu, následne absolvoval šesť alebo sedem sérií predkopávaní a dve až tri série výpadov. Na záver ešte absolvoval šesť sérií mŕtvych ťahov s vysokými váhami a nízkym počtom opakovaní.

Columbu posledné dva cviky zaraďoval do tréningov striedavo, aby mal viac času na zotavenie svalov a zaistil si rýchlejšie silové pokroky.

Tréning nôh Franca Columba
Cvik Série Opakovania
Drepy s veľkou činkou 7 20, 15, 10, 8, 6, 4, 2
Leg press 4 50, 25, 15, 8
Predkopávanie 6-7 20
Výpady s veľkou činkou 2-3 12-15
Mŕtve ťahy 6 5, 5, 5, 3, 1, 1



Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist