InstagramFacebookYoutube
Motivácia

Ako sa správne nastaviť, aby ste mali úspech pri premene svojho tela?

11. 2. 2024
Ako sa správne nastaviť, aby ste mali úspech pri premene svojho tela?
Vybudovanie zdravých a udržateľných cvičebných návykov je kľúčové pre premenu vášho tela na estetické, silné a zdravé. Chce to čas a energiu, no nakoniec sa to vyplatí. Správne mentálne nastavenie je veľmi dôležité. Ako ho dosiahnuť?

Ak chcete byť úspešní pri premene svojho tela alebo etablovaní nového, zdravého životného štýlu, mali by ste si pred prvým krokom uvedomiť päť vecí, ktoré musíte urobiť:

1. Stanovte si realistické ciele

V prvom a najdôležitejšom rade je potrebné, aby ste si stanovili cieľ, ktorý chcete dosiahnuť. Tento cieľ však musí byť špecifický, merateľný, dosiahnuteľný, časovo ohraničený a v prvom rade realistický. Ak ste nikdy nezabehli viac ako 2-3 kilometre, neočakávajte, že o mesiac zabehnete maratón. Stanovujte si radšej menšie ciele a postupne ich latku zvyšujte. Zvýšite si tým aj sebavedomie a nakoniec sa k svojmu veľkému snu dopracujete.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Nájdite pohyb, ktorý si zamilujete

Tajomstvom úspechu môžu byť aj nájdenie aktivity, ktorú budete mať radi. Nie je udržateľné venovať sa cvičeniu alebo športu, ktorý nenávidíte. Môžete nájsť niečo neutrálne, no v ideálnom prípade niečo, čo vás bude baviť, aby ste sa na tréningy tešili a tak ľahko nevzdávali. A ako to zistíte? Len vlastnou skúsenosťou a experimentovaním.

3. Spoznajte samí seba

Dôležité je tiež naučiť sa počúvať svoje telo a spoznať, kedy je potrebné znížiť intenzitu alebo zaradiť do harmonogramu oddych. Pretrénovanie môže viesť k zraneniam a stagnácií. Dôležité je venovať čas aj regenerácii a tiež sa naučiť, ktoré tréningové zvyky vám vyhovujú, aby bola vaša snaha čo najviac udržateľná.

4. Meňte veci, ak vás to začne nudiť

Dôležité je aj pravidelne meniť veci, aby ste sem-tam dostali nový impulz a vaša snaha bola pestrá a nie monotónna. Ak začínate cítiť, že vás tréningový program po niekoľkých týždňoch začne nudiť, je čas na zmenu. Ak ju neurobíte, hrozí, že vyhoríte. Zmena pritom nemusí predstavovať menenie celej filozofie tréningu. Stačí obmieňať cviky, ich poradie, počty sérií, opakovaní a podobne.

5. Vsaďte na konzistentnosť

Kľúčom k úspechu je trpezlivosť a najmä konzistentnosť. Nie je dôležité, či sa do procesu vrhnete vo veľkom a s entuziazmom, ak to nedokážete udržať. Vynechanie jedného dňa z tréningu je v poriadku, no uistite sa, že sa z toho nestane zvyk. Dôležité je robiť aspoň niečo každý deň. Snažte sa trénovať častejšie, ako netrénujete.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist