InstagramFacebookYoutube
Tréning

Všetko, čo by mali začiatočníci vedieť o kalistenike

3. 6. 2024
Všetko, čo by mali začiatočníci vedieť o kalistenike
Ak sa chcete venovať posilňovaniu, nemusíte riešiť otázku, ktoré druhy náčinia si musíte zakúpiť, alebo ktoré druhy náčinia by ste mali používať v komerčnej posilňovni. Dá sa totiž cvičiť aj bez náčinia. A o tom je kalistenika, ktorá so sebou prináša aj ďalšie výhody.

Čo je to kalistenika?

Kalistenika je iné slovo pre tréning s váhou vlastného tela. Vysvetlenie je tak veľmi jednoduché – pri tomto druhu tréningu využívate cviky, pri ktorých tvorí odpor vaše telo v spolupráci so zemskou gravitáciou. Týmto spôsobom cvičenia dokážete precvičiť celé telo a to hocikde. Je pritom dobré nie len pre vašu silu a vzhľad, aby ste dokázali mať pod kontrolou svoje telo. Preto by s týmto druhom cvičenia mali začínať aj začiatočníci.

Aké sú prínosy kalisteniky?

Nepotrebujete náčinie – hoci napríklad také zhyby potrebujú hrazdu alebo kľuky na bralách bradlá, väčšina cvikov v kalistenike sa dá absolvovať bez žiadneho náčinia. To je výhodné hlavne pre začiatočníkov, ktorý môžu budovať svoje sebavedomie v pohodlí domova.

Článok pokračuje pod reklamou


Môžete trénovať zadarmo – keďže na cvičenie nepotrebujete náčinie, prípadne si viete kúpiť pomerne lacné hrazdu či bradlá, môžete cvičiť bez toho, aby ste platili vstupné do posilňovne. Áno, peniaze do náčinia investujete, ale nevyhnutne nemusíte.

Budujete funkčnú silu – cviky pri kalistenike často zahŕňajú pohyby, ktoré sú praktické aj pre bežný život. Preto nimi budujete tzv. funkčnú silu. Drepy, výpady, príťahy, tlaky sa zídu aj v bežnom živote. Ľahšie sa vám budú robiť bežné činnosti a menej náchylní budete na zranenia.

Menej namáhate kĺby – keďže ako záťaž využívate len vlastné telo, je cvičenie menej namáhajúce pre kĺby a väzivá v porovnaní s cvičením s činkami. Samozrejme, čím skúsenejší budete a čím pokročilejšie cviky budete využívať, tým to môže platiť menej. Preto je vždy dôležité dať na správnu techniku.

Budujete silu a vytrvalosť – nielen pre začiatočníkov môže byť kalistenika skvelým spôsobom, ako si vybudovať svalovú silu, svalovú hmotu a svalovú vytrvalosť. Časom budete zvyšovať počty opakovaní, ktoré budete zvládať pri jednotlivých cvikov urobiť. Keďže ich budete robiť viac, ako bežne pri cvičení s činkami, budú vaše svaly vytrvalejšie.

Ako sa začať venovať kalistenike?

Do vášho tréningového rozpisu môžete kalisteniku začleniť tak, že sa môžete venovať trom tréningom celého tela týždenne, ktoré by mali trvať minimálne 20-30 minút a nanajvýš hodinu. Medzi jednotlivými tréningami by ste mali mať aspoň deň voľna.

Spočiatku by ste mali začať s nižšou minutážou a zľahka. Postupne zvyšujte intenzitu cvičenia (komplikovanejšie cviky, kratšie prestávky, cvičenie do zlyhania, intenzifikačné techniky) i tréningové objemy (viac opakovaní, viac sérií, viac cvikov).

Na ktoré cviky by sa mali začiatočníci zamerať?

Na začiatok je dobré ovládnuť niekoľko základných cvikov, ktoré sa dajú následne ďalej modifikovať a komplikovať, aby bolo pre vás cvičenie neustále výzvou a docielilo sa progresívne napredovanie.

Začiatočníci by v prvom rade mali venovať pozornosť kľukom, zhybom a drepom. Následne ide o výpady, výstupy na vyvýšenú platformu a dosku, či už rovnú alebo šikmú.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist