InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

Aké prínosy má každodenná chôdza? Potrebujete na ne 10 000 krokov?

Autorka: Lucka  /   8. 6. 2024
Aké prínosy má každodenná chôdza? Potrebujete na ne 10 000 krokov?
Chôdza je jedným z najprirodzenejších pohybov človeka a hoci ju mnoho ľudí podceňuje, je aj veľmi dobrou formou tréningu. S pravidelným prechádzaním sa je spojených hneď niekoľko prínosov pre naše telo i pre nášho ducha.

Chodenie môže znieť jednoducho, ale ak mu každý deň venujete len niekoľko minút svojho času, môžete sa tešiť z nasledujúcich šiestich prínosov. Nemusíte pritom denne urobiť 10 000 krokov, ako sa povráva. Na udržanie dobrého zdravia vám stačí 150 minút svižnejšej chôdze týždenne, ak chcete chudnúť mali by ste pridať na dĺžke i intenzite a dať si pozor na stravu.

Obujte sa, choďte von a pomyslíte si na to, že vám chôdza môže dať aj toto:

Článok pokračuje pod reklamou


Zlepšuje kardiovaskulárne zdravie – pravidelné prechádzky môžu znížiť riziko srdcovocievnych ochorení, znížiť krvný tlak a zlepšiť hladinu cholesterolu.

Posilňuje kosti a svaly – pri starnutí je dôležité dbať na silu svalov a kostí, aby ste znížili riziko osteoporózy. K tomu vám opäť pomôže chôdza. Tá pomáha udržovať hustotu kostí a spevňuje svaly v oblasti dolnej a strednej časti tela.

Zlepšuje trávenie – pravidelná fyzická pohyblivosť vedie aj k zlepšenej pohyblivosti čriev. Prechádzanie tak bude prínosov aj pre ľudí, ktorých trápia problémy s trávením, akým je aj zápcha.

Zlepšuje zdravie kĺbov – pravidelné prechádzanie sa môže posilniť kĺby a ponúka lubrikáciu svalov, ktoré ich obklopujú. Znižuje aj riziko artritídy.

Podporuje mentálne zdravie – zakaždým, keď sa vonku prechádzate, vyplavujú sa do tela endorfíny, vďaka ktorým sa budete cítiť lepšie. Chôdza môže upokojovať myseľ či podporiť rast nových mozgových buniek.

Podporuje zdravú hmotnosť – ako už sme naznačili, chôdza napomáha aj k chudnutiu a udržovaniu zdravej hmotnosti. Hoci pri nej nepálite toľko kalórií ako pri behu, ale pravidelnosťou sa môžu spálené kalórie naakumulovať do celkom významného množstva. Navyše, chôdza podporuje aj zrýchlenie bazálneho metabolizmu, takže budete páliť viac kalórií aj v pokoji.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist