InstagramFacebookYoutube
Tréning

Cvičenie vonku má svoje prínosy. Ako cvičiť v teple bezpečne?

10. 6. 2024
Cvičenie vonku má svoje prínosy. Ako cvičiť v teple bezpečne?
Cvičenie pod jasnou oblohou pri vyšších letných teplotách môže u niekoho vyvolávať rešpekt. Je to však zábavný spôsob, ako dodať svojmu tréningu korenie. A zároveň má pre vás aj prínosy. Len si treba dať pozor na to teplo.

Magazín Mens Health poukázal na tieto prínosy tréningu vonku:

1. Dostanete dávku vitamínu D – veľká skupina ľudí trpí nedostatkom vitamínu D. Jeho najlepším zdrojom je pritom slnečné žiarenie. Stačí pritom len 20 minút pod slnkom niekoľkokrát do týždňa, aby sme dosiahli zdravú hladinu vitamínu D.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Budete lepšie spať – slnečné žiarenie pomáha regulovať hladinu serotonínu a podporuje cirkadiánny rytmus, vďaka čomu sa vám bude lepšie spať a váš mozog bude fungovať lepšie.

3. Znížite riziká cukrovky, srdcovocievnych chorôb a obezity – nedostatok slnečného žiarenia patrí podľa kanadských vedcov medzi dôvody priberania v zime. Keď sme vystavení slnku, zmenšuje sa biele tukové tkanivo, ktoré je zodpovedné za zvýšenie rizika cukrovky, srdcovocievnych ochorení a obezity.

4. Budete šťastnejší – pobyt na čerstvom vzduchu pod slnkom podporuje vyplavovanie endorfínov, ktoré spôsobujú, že sa cítime lepšie a máme menšie riziko depresií.

Ako cvičiť vonku bezpečne počas letných dní?

S rastom teploty neklesá len vaša výkonnosť, ale rastie aj riziko zdravotných problémov, ak nebudete počúvať svoje telo. Aby ste sa vyhli vyčerpaniu, mali by ste dodržiavať určité zásady:

Pite dostatok vody – toto je absolútny a samozrejmý základ. Treba prijímať viac vody, ako si myslíte, že potrebujete. V teple sa viac potíte a strácate aj litre vody za hodinu pri intenzívnom cvičení.

Naučte sa, kedy prestať – je dobré skúšať experimenty počas najväčších horúčav. Treba vsadiť na overené veci a počúvať svoje telo. Ak pociťujete varovné signály, treba prestať a napiť sa vody.

Dajte si pozor na vlhkosť – keď vo vzduchu viac vody, menej sa jej odparuje z vašej pokožky, čo vplýva na vaše chladenie, ktoré je menej efektívne. Tomu by ste mali prispôsobiť svoj tréning a zobrať si so sebou trebárs ľad, aby ste sa vedeli v prípade potreby schladiť.

Vyhnite sa najväčšiemu teplu – vonku cvičte hlavne ráno, kedy ešte nie je vzduch taký vyhriaty. Mnohí z tohto dôvodu cvičia večer, no vtedy je zase vyššia vlhkosť vzduchu. Či si vyberiete jedno alebo druhé, uistite sa, že nebudete vonku cvičiť medzi desiatou doobeda a treťou popoludní.

Vhodne sa oblečte – zbavte sa bavlnených tričiek a zvoľte funkčné oblečenie, ktoré je navrhnuté pre teplé prostredie, ktoré je priedušnejšie, ľahšie a ktoré odvádza efektívne pot tak, aby ste sa mohli koncentrovať len na trénovanie.

Nezabudnite na opaľovací krém – slnko vám síce dodá vitamín D, ale riskujete aj spálenie pokožky. Preto je vhodné natrieť sa opaľovacím krémom, ktorý zníži riziko rozvoja rakoviny kože.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist