Existujú vedecké poznatky, pre ktoré vieme s určitosťou spojiť niektoré jedlá s podporením hladiny serotonínu, hormónu šťastia, v tele. Tento hormón pomáha regulovať spánok, učenie, pamäť, hlad, sexuálne správanie i náladu. Jedenie tých správnych jedál má veľký vplyv na jeho hladinu a vašu náladu.
Zo všetkého serotonínu, ktorý vytvorí naše telo, je až 90 percent tvoreného v črevách. To znamená, že väčšina tohto hormónu je výsledkom syntézy aminokyselín získaných z jedál, ktoré konzumujeme. Podľa odborníčky Tammy Spillerovej nám v tomto smere pomáhajú jedlá bohaté na tryptofán.
„Keď telo nemá dostatok prekurzoru serotonínu – tryptofánu – prispieva to k horšej nálade,“ poznamenala Spillerová pre 9honey.
Aby sme podporili hladinu serotonínu v našom tele, musíme jesť jedlá, ktoré majú vysoký obsah tryptofánu. Medzi ne patria kuracie mäso, morčacie mäso, teľacie mäso, losos, tuniak, banány, ovsené vločky či arašidové maslo. Slušné dávky však nájdete aj v kačici, hovädzine, bravčovom mäsa, mliečnych výrobkoch, tofu, fazule, strukovinách či celozrnných produktoch.
Spillerová tiež tvrdí, že aj spôsob, akým jedlo jeme, zohráva úlohu v regulácii hladiny serotonínu.
„Jedenie sacharidov s našimi bielkovinami – namiesto jedenia ďalšieho typu bielkovín – môže pomôcť zvýšiť príjem tryptofánu. Pre každého, kto je náchylný na zmeny nálady alebo správania, to môže mať malý rozdiel v produkcii serotonínu a mohlo by to byť niečo, čo by ste mohli vyskúšať. Pre primeraný nočný spánok je tiež dobré zjesť trochu komplexných sacharidov. Typtofán je dôležitý aj pre náš spánok, pretože je prekurzorom melatonínu,“ uviedla.
Spojenie medzi náladou a jedlom ukazuje, aké dôležité je pristupovať holisticky k starostlivosti o naše fyzické i mentálne zdravie. Esenciálne je tiež mať vyváženú stravu. Okrem jedál bohatých na tryptofán by ste mali prijímať aj rôzne zdroje vlákniny, aby ste si držiavali alebo budovali zdravú mikroflóru. Tá nám umožní lepšie tráviť potravu a získavať z nej väčšie prínosy.
Čítať ďalší článok:
Tipy, ktoré vám pomôžu zlepšiť koncentráciu