Bazalka v sebe obsahuje vitamín K, železo, vápnik a vitamín A. Tieto látky má v sebe v excelentnom alebo veľmi dobrom množstve. Nájdete v nej však aj iné živiny, ako sú omega-3 mastné kyseliny či vitamín C.
Spolu sa zapríčiňujú o to, že bazalka má nasledujúce zdravotné výhody:
1. Pôsobí antibakteriálne
Antibakteriálne pôsobenie bazalky je spojené s jej obsahom esenciálnych olejov, akými sú estragol, linalool, cineol, eugenol, sabinén, myrcén a limonén. Olej z jej listov dokonca účinkuje aj vtedy, kedy si baktérie zvykli na bežne dostupné antibiotické lieky.2. Posilňuje srdce
Bazalka v sebe obsahuje vitamín A, magnézium a mnoho iných živín, ktoré pomáhajú chrániť stehy buniek pred voľnými radikálmi v krvnom obehu, zlepšujú krvný obeh a pomáhajú zastavovať cholesterol od jeho oxidácie v krvnom systéme.3. Bojuje proti zápalom
Jeden z olejov v bazalke, eugenol, dokáže blokovať enzým cyklooxygenáza v tele. Rovnakú funkciu majú aj protizápalové lieky ako aspirín či ibuprofen. Bazalka má však tú výhodu, že je prírodná a nie synteticky vyrobená.4. Chráni DNA
Listy bazalky sú plne antioxidantov a iných fytonutrientov, z ktorých niektoré (orientín a vicenín) patria do rodiny flavonoidov. Tie sú spojené s ochranou bunkových štruktúr a chromozómov pred radiáciou a poškodením kyslíkovými radikálmi.AKO JU KONZUMOVAŤ?
Okrem toho, že si ju môžete pridávať do cestovín, môžete ju aj pridávať na ochutenie nápojov, dressingov alebo iných jedál, ktorým dodá znamenitú chuť a pomôže zabiť mikróby, ktoré sa môžu skrývať v iných jedlách. Hoci sušená má tiež niektoré prospešné vlastnosti, najlepšie je čerstvá.
Letný režim, pôvodne z : 25.10.2013.
Čítať ďalší článok:
Tréning celého tela nie je len pre začiatočníkov Zdieľať na Facebooku