Aký je rozdiel medzi koncentrátom a izolátom?
Srvátkový koncentrát (WPC)Srvátkový koncentrát je výťažok zo sladkej mliečnej srvátky, ktorý obsahuje 30 až 90 % bielkovín. Má nízky obsahu tuku a cholesterolu, no obsahuje viac sacharidov ako izolát, pretože v ňom nájdeme laktózu. Je o čosi horšie stráviteľný, no má vysoký obsah aminokyselín BCAA. Aj pre svoju ekonomickú výhodnosť patrí k najpoužívanejším doplnkovým zdrojom bielkovín medzi cvičencami.
Srvátkový izolát (WPI)
V srvátkovom izoláte nájdeme vyšší podiel bielkovín, ktoré prekračujú hranicu 90 %. Obsahuje minimum laktózy a tak je dobré znášaný aj u ľudí s intoleranciou laktózy. Je vhodný do nízkosacharidovej diéty, pretože ním prijmete len minimum tukov a sacharidov. Za tieto vlastností môžu spôsoby výroby, ktoré sú v dva – výroba mikrofiltráciou a výroba iónovou výmenou, ktorá zabezpečuje vyšší obsah bielkovín a žiadne tuk a laktózu. Do vyššej rady patrí hydrolyzovaný izolát, v ktorom je srvátka čiastočne chemicky predtrávená (naštiepená na viac peptidov) a tak je lepšie využitá v tele.
Ktorý z nich si kúpiť?
Aj keď si vyberáte proteínový doplnok, musíte zvážiť, aké sú vaše ciele, prípadne rozpočet a alergie. Ak máte problém s laktózou, mali by ste sa celkom určite vyhnúť srvátkovému koncentrátu. Ten je však lacnejšou alternatívou oproti izolátu, ktorý pri svojom spracovaní môže prísť aj o niektoré zdraviu prospešné výhody. Na druhú stranu však v porovnateľnej dávke obsahujú viac bielkovín a len minimum sacharidov a tukov.Ak cvičíte viac rekreačne, nie ste alergický na laktózu a chcete z proteínu vyťažiť maximum pri nižšej cene, zvoľte si koncentrát s minimálne 80% obsahom bielkovín. Ak vám na vedľajších benefitoch a cene nezáleží, chcete budovať čo najkvalitnejšiu svalovú hmotu, tak si zvoľte izolát, najlepšie hydrolyzovaný, ktorý sa lepšie strávi.
Letný režim, pôvodne z 08.01.2014.
Čítať ďalší článok:
5 druhov orechov pre zdravú výživu Zdieľať na Facebooku