Orechy obsahujú mastné kyseliny, ktoré sú pre telo prospešné a prinášajú mnoho výhod. Ľudia sa boja kalórií, no viaceré výskumy ukazujú, že kalórie z orechov nie vždy súvisia s nárastom hmotnosti človeka. Orechy sú dôležité aj pre vegetariánov, pretože obsahujú bielkoviny. V tomto článku sa pozrieme na päť druhov orechov, ktorých konzumáciu by ste mali zvážiť.
1. Arašidy
Arašidov existuje množstvo druhov a najlepšie sú nepražené a nesolené. Arašidy sú skvelým zdrojom energie pre ľudí, ktorí pracujú za stolom i pre športovcov. Pomáhajú udržiavať celý deň koncentráciu a obsahujú veľa bielkovín, vlákniny a antioxidantov. Ich konzumácia redukuje riziko mŕtvice, pretože produkujú oxid dusnatý, ktorý rozširuje cievy. Takisto zlepšujú zrak, sluch a pamäť.2. Kešu
Kešu sú jedny z nutrične najbohatších orechov. Obsahujú veľa železa, zinku a stopových minerálov. Pri ich konzumácií sa síce kalórie naberajú veľmi rýchlo, no štúdie aj napriek tomu potvrdzujú, že diéty, ktoré orechy obsahujú sú často účinnejšie ako ostatné. Kešu posilňujú imunitný systém a dokonca utlmujú bolesť zubov.3. Mandle
Mandle patria medzi orechy s najvyšším podielom bielkovín, no cenovo sú výhodnejšie ako ostatné. Takisto obsahujú veľa mangánu a vitamínu E, čo sú látky bojujúce proti oxidačným poškodeniam. Ľudia, ktorí pravidelne konzumujú mandle, majú nižšie riziko vzniku srdcovocievnych ochorení a dokonca znižujú aj cholesterol. Hodia sa do šalátov, na pizzu či len ako samotné na olovrant.4. Pistácie
Pistácie sú populárne pre svoju chuť. Oproti iným orechom majú výhodu v nižšom počte kalórií, pričom obsahujú celkom dosť bielkovín a vlákniny. Obsahujú aj veľa vitamínu B6, pri ktorom nemajú medzi orechmi konkurenciu. Sú nápomocné pri liečbe ochorení tráviaceho systému, a dokonca pri problémoch s dýchacími cestami, anémie či žltačky. Zvyšujú aj plodnosť. Stačí ich denne zjesť 15.5. Vlašské orechy
Vlašské orechy sú u nás snáď najrozšírenejšie a napriek tomu si vytvárajú veľký rešpekt. Prinášajú mnoho výhod. Sú bohaté na esenciálne mastné kyseliny, ktoré znižujú zlý cholesterol. Obsahujú aj fytonutrienty a antioxidanty, ktoré redukujú zápaly a chránia pred cukrovkou typu 2. Sú aj bohatým zdrojom melatonínu, a tak podporujú zdravý spánkový cyklus. Je dobre známe aj to, že vlašské orechy podporujú činnosť mozgu. A nemusíte ich prijať veľa – stačí štvrtina šálky.Letný režim, pôvodne z 07.02.2014.
Čítať ďalší článok:
Päť krokov k štíhlemu telu Zdieľať na Facebooku