Náš Instagram NHL KHL Osobný rozvoj
Vyhľadávanie MENU
 
 
Reklama:
Výživa 31. 07. 2020

Prečo je biele pečivo zlé?

ikonka
Biele pečivo má vysoký glykemický index a práve na potraviny, ktoré ho majú vysoký, si mozog zvykne najľahšie, no najťažšie si od nich odvykne. Preto vám toľko chutia jesť nezdravé jedlá. Ak sa chcete naučiť jesť zdravšie alebo schudnúť, základom je odnaučiť sa od bieleho pečiva. Nemáte motiváciu? V tomto článku si povieme, prečo je také zlé?

Biela múka sa radí medzi „biele jedy“, kde nájdeme aj soľ, cukor a niektoré mliečne výrobky. Ide o kyselinotvorné látky, ktoré na organizmus vplývajú nepriaznivo a dokonca vedú k oslabeniu imunity a únave. Nevhodné pre človeka sú z týchto dôvodov:

1. NEDOSTATOK ŽIVÍN - v prvom rade treba spomenúť, že biele pečivo je vyrobené zo spracovaných zŕn, ktoré tak prichádzajú o svoju výživovú hodnotu. Pri spracovaní sa stráca vláknina, vitamíny a minerály. Pri procese síce dochádza k umelému obohacovaniu o tieto látky, ale telom sú veľmi alebo absorbované.

2. FARBENIE - pri spracovaní zŕn dochádza k strate ich farby a taká pekná biela sa dosiahne jednoducho – umelými farbivami.

3. OCHUCOVADLÁ - okrem farbív sa však pri spracovaní využívajú aj ochucovadlá. Vo veľkej miere je pridávaný biely cukor a soľ.

4. ALERGIA - pečivo môže spôsobovať aj alergiu, pretože obsahuje lepok, ktorý stimuluje uvoľňovanie histamínu. A ten pri vyššej úrovni môže spôsobiť alergickú reakciu. Tá je sprevádzaná aj zápalovým procesom.

5. KOMPLIKOVANÉ TRÁVENIE - keďže takéto pečivo obsahuje lepok, je veľmi ťažké ho stráviť, hlavne ak je zo pšenice. Dokonca sa hovorí o tom, že napríklad pšeničné cestoviny telo trávi niekoľko týždňov.

6. KYSELINA - zrná sú veľmi kyslé, predovšetkým pšenica, ktorú nasleduj raž, ovos a jačmeň. Keď sú zrná spracovávané, stávajú sa ešte výraznejšie kyslejšie. A keď je váš organizmus prekyslený, vytvára to prostredie vhodné pre baktérie, kvasinky a plesne.

7. HLIENY - pri konzumácií takýchto potravín sa nemôžete čudovať, že vás zahlieňujú. Je to prirodzená odpoveď tela na kyseliny. Ak by sa netvoril, tie by poškodili bunky, tkanivá a orgány. Jeho tvorba však so sebou nesie aj riziko horšieho trávenia, problémom s nosom či pľúcami. Zabraňujú dokonca odchodu toxínov z tela.

8. ŠKODLIVÁ MIKROFLÓRA - všetky skladované zrná začínajú do troch mesiacov kvasiť a obsahujú škodlivé mykotoxíny a mikroformy, ktoré pôsobia na telo nepriaznivo a ochudobňujú telo o živiny, čo sa prejavuje aj únavou.

9. TOXICITA - biele pečivo tiež obsahuje toxické látky, ktoré sú škodlivé pre naše telo z dlhodobého hľadiska. Ide napríklad o bróm alebo oxid uhličitý.

10. HYPERGLYKÉMIA - spracované zrná ž nie sú zdrojom komplexných sacharidov a preto je biele pečivo (na rozdiel od celozrnného) radené k rýchlym sacharidom, ktoré spôsobujú hyperglykémiu. Tá môže viesť až k cukrovke. A preto aj pomáha k priberaniu a vzniku únavy.

Teraz už poznáte desať dôvodov, prečo je pre vás biele pečivo zlé. Tieto faktory sa zapríčiňujú o to, že je nepriaznivé pre pečeň, obličky, srdce, tráviacu sústavu, kosti a zuby, imunitný systém, spôsobujú únavu, alergiu, obezitu, vysoký tlak, hlieny, hlad či hyperkativitu.

Článok bol pôvodne vydaný 21.03.2014.

Letný režim so „zabudnutými“ článkami končí 31. augusta. Potom prídu opäť na rad úplne nové články.


Zdieľaj na FB  Zdieľať na FB Nahlásiť chybu  Nahlásiť chybu

Mohlo by vás zaujímať:

Vylúčenie zodpovednosti: Informácie uverejnené v článku nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
E-knihy zadarmoKontaktReklamaCookies a os. údaje
Nájdete nás aj na Facebooku Nájdete nás aj na Instagrame




© 2013 - 2020 SlovakFitness.sk TOPlist