InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Čo musíte vedieť o látke s názvom teakrín? Je ako lepší kofeín

13. júna 2018
Čo musíte vedieť o látke s názvom teakrín? Je ako lepší kofeín
Kofeín je vo fitness svete veľmi obľúbený. Je súčasťou veľkého množstva predtréningových stimulantov a ľudia ho pre jeho účinky zbožňujú. Je tu však problém s tým, že sa u neho buduje tolerancia. To by však mohla vyriešiť látka, o ktorej bude v tomto článku reč.

Tolerancia na kofeín sa prejavuje tým, že čoraz menej pociťujete jeho účinky. Určite ste v živote zažili situáciu, keď ste skúšali nový predtréningový stimulant. Po prvých dávkach ste sa na tréningu cítili ako Herkules plný energie. Časom už ste tie účinky necítili a nadšenie opadlo. Nebolo by super, ak by sa to nestalo? S teakrínom sa to stať nemusí.

Dalo by sa povedať, že teakrín je nový, lepší kofeín. V skratke možno skonštatovať, že je tiež o látku so stimulačným účinkom, ale takou, pri ktorej sa u ľudí nezvyšuje tolerancia. To znamená, že aj stá dávka by mohla mať rovnaký účinok.

Článok pokračuje pod reklamou


Teakrín je malá molekula, ktorú možno nájsť v rastlinách. Jej molekulárna štruktúra je veľmi podobná ako tá u kofeínu a už ju vedia vytvoriť aj synteticky v laboratóriách. V hlavne v Severnej Amerike začína rásť jej popularita.

Teakrín dodáva telo energiu, zlepšuje koncentráciu a dokonca mierne zlepšuje aj náladu. Kým u kofeínu sa tolerancia začína budovať už do niekoľkých dní, u teakrínu jedna štúdia zistila, že k rozvoju toleranciu ani nezačalo dochádzať.

Pokiaľ ide o športovú výkonnosť, vedci zistili, že má podobné účinky ako obľúbený kofeín. Pri dávke 200 mg redukoval únavu a pri dávke 275 mg významne predĺžil čas potrebný k nástupu vyčerpania.

Vedci tiež skúmali, aký vplyv bude mať užívanie tejto látky na srdce a metabolizmus. Test prebiehal dva mesiace a testovali sa 300mg a 200mg dávky. Efekt bol nulový. Skvelé výsledky boli aj pri meraní tlaku krvi či srdcového tepu. Vyzerá to teda, že ide o bezpečnú látku.

Ak by ste na slovenskom trhu aj nenašli doplnok výživy výhradne s obsahom teakrínu (hľadať môžete aj „teacrine“) tak, ako bývajú dostupné tie kofeínové doplnky, potom musíte popátrať a nájsť nejaký stimulant, ktorý ho obsahuje namiesto kofeínu vo svojom zložení. A také sa už aj u nás začínajú objavovať. Skúste napríklad hodiť do Google „BlitzTEA“.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist