Benchpress na šikmej lavici (hlavou hore)

Ďalšie zapojené svaly: Ramená, tricepsy
Potrebná výbava: Veľká činka, šikmá lavička

Prevedenie cviku: Ľahneme si na šikmú lavičku, ktorej sklon je 30 – 45 stupňov. Nohy máme pevne umiestnené na podlahe. Uchopíme veľkú činku nadhmatom tak, že oba palce smerujú k sebe. Šírka úchopu je variabilná, ideálne o niečo širšia ako je šírka ramien. Činku zdvihneme zo stojana tak, aby v počiatočnej pozícii bola tyč nad hrudníkom (1). S nádychom ju kontrolovane spúšťame dole až pokým sa nedotkne hrudníka, prípadne, ak je nad ním jeden či dva centimetre (2). Chvíľku podržíme a s výdychom činku vytlačíme naspäť do počiatočnej pozície. Po dokončení predpísaného počtu opakovaní činku umiestnime na stojan.

Tip: Pohyb vykonávame pomaly a kontrolovane. Pri spúšťaní činky sa snažíme pohybovať pomalšie ako pri jej vytláčaní. V počiatočnej (hornej) pozícii neprepíname lakte.