InstagramFacebookYoutube
Kinesiológia

Kinesiológia IV. – lýtkové svaly

19. júla 2023
Kinesiológia IV. – lýtkové svaly
Vo štvrtej časti nášho seriálu o svaloch, ktoré sú predmetom snahy vybudovať v posilňovni lepšie telo, sa zameriame na jednu z podceňovaných svalových skupín - lýtkové svaly.

Lýtkové svaly

Lýtko predstavuje spodnú časť nohy. Svaly, ktoré ho tvoria, sú zodpovedné za pohyby členka a asistujú teda pri chodení, bežaní, skákaní, plávaní a iných aktivitách, ktoré sú pre človeka dôležité – napríklad ovládanie pedálov v aute. Bez nich by človek chodil nemotorne ako robot.

Lýtko tvoria dva svaly – dvojhlavý sval lýtkový (gastrocnemius) a šikmý sval lýtkový (soleus). Oba začínajú na päte (achillova šľacha) a tiahnu sa až ku kolenu. Spolu tvoria tri hlavy a nazývajú sa trojhlavým svalom lýtkovým, hoci v skutočnosti ide o dva odlišné svaly. Dve hlavy ma gastrocnemius (vonkajšiu a vnútornú), pod ktorým je uložený soleus.

Článok pokračuje pod reklamou


Dvojhlavý sval lýtkový sa v hornej časti napája na dolnú časť stehennej kosti, kým šikmá sval lýtkový na hornú časť lýtkovej a holennej kosti, ako aj na membránu medzi nimi. Prvý sval má väčší význam pri pohyboch, kým soleus má význam hlavne pri stoji. Ak by ho nebolo, človek by spadol dopredu.

Tieto dva svaly sú pri lýtkach najdôležitejšie a tvoria zadnú časť spodnej časti nohy. Obklopujú ich aj vonkajšie svaly a predné svaly. Tie sa podieľajú aj pri pohyboch členku do strán, ako aj pohyboch prstov na nohách.



Lýtkové svaly a posilňovanie

Lýtka asistujú pri mnohých aktivitách, rozvíjajú sa aj pri behu, basketbale a iných športoch. Priamo v posilňovni ich môžete stimulovať mnohými cvikmi, pričom tie hlavné sa sústredia na identický pohyb, pri ktorom dochádza ku kontrakcii lýtkových svalov.

V tomto smere je výber efektívnych cvikov nenáročný. Najpoužívanejšie a veľmi efektívne sú rôzne variácie výponov. A hoci ide o ten istý pohyb, o pestrosť sa vďaka mnohým variáciám obávať nemusíte.

Výpony môžete cvičiť v stoji, v sede. Môžete ich precvičovať s jednoručnými činkami, veľkou činkou, na leg presse, či špecializovaným strojom na precvičovanie lýtok. Ako záťaž môžete využiť niekoho na vašom chrbte (oslie výpony) či len vlastnú váhu tela, ktorá sa však vyplatí skôr pri variáciách, kedy precvičujete len jedno lýtko v čase.

Mnoho cvičencov rozvoj lýtok zanedbáva, pretože sa rozvíjajú ťažko a nepatria medzi výstavné svaly. Je síce pravdou, že ich stimulujete aj napríklad pri drepoch, no potrebujú svoju vlastnú pozornosť. Mnoho cvičencov sa obmedzuje len na cviky, ktoré ich precvičia obe naraz. Lepšie precítenie i lepší rozvoj sa však dosiahne, ak sa cvičí len jedno lýtko naraz, hoci čas cvičenia sa zdvojnásobí.

Takisto nie je dobré sa obmedzovať len na výpony v stoji. Ak si totiž pri nich sadnete, lýtka budú stimulované odlišne. Pre komplexnú stimuláciu je teda dôležité cvičiť cviky v stoji (viac sa stimuluje gastrocnemius) i v sede (viac sa stimuluje soleus). Smer špičiek tiež mení pôsobenia cvikov a je dobré obmieňať aj ich smer. Môžu smerovať k sebe (vplývajú viac na vonkajšiu hlavu), od seba (vplývajú viac na vnútornú) alebo pred seba pri rovnobežnom postavení chodidiel. Uhly však nechávajte mierne, aby ste príliš nezaťažovali oblasť členkov a kolien.

Väčšinou sa tréning lýtok necháva na koniec tréningu nôh. Vtedy je však možné, že ich neprecvičíte dôkladne, pretože ste jednoducho vynaložili energiu na ťažký tréning stehien. Preto je vhodné porozmýšľať nad tým, či by sa nemohli cvičiť pred stehnami, prípadne v rámci iného dňa.

Pokiaľ ide o váhy a opakovania, tak je pravda, že ťažšia váha svaly lepšie stimuluje, ale pri lýtkach je to náročnejšie. Musíte ich lepšie precítiť, preto by ste mali voliť váhu, s ktorou zvládnete urobiť aj viac ako 15 opakovaní. Lýtka veľmi dobre reagujú na vyššie počty opakovaní, nemusíte sa báť 20 či až 30 opakovaní.

Databáza cvikov: Cviky na lýtka

Letný režim, pôvodne z 10.12.2015.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist