InstagramFacebookYoutube
Tréning

10 chýb, ktorých sa dopúšťate na bežeckom páse

29. februára 2016
10 chýb, ktorých sa dopúšťate na bežeckom páse
Bežci ich využívajú v prípade zlého počasia, kondiční cvičenci aj častejšie v snahe nabrať kondíciu či schudnúť. Bežecké pásy sú populárnymi kardiovaskulárnymi strojmi v našich posilňovniach. No i pri tak na prvý pohľad ľahkom cvičení sa môžete dopustiť niekoľkých chýb.

Hlavne ak sa venujete behávaniu na bežeckom pása pravidelne, mali by ste sa uistiť, že nerobíte nasledujúcich desať chýb:

1. Vynechávate zahrievanie - je jedno, či zahrievanie pred samotným tréningom vypustíte pre nedostatok času alebo len preto, že už chcete cvičiť naostro. V oboch prípadoch je výsledok ten istý. Ak vynechávate zahrievanie zvyšujete riziko zranenia a bolestí. Nemusíte mu pritom venovať veľa času – pri najmenšom stačí päť minút, aby ste si zahriali kĺby a svaly.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Máte zlé držanie tela - pri behu by ste mali byť vystretí a sústredení. Nakláňanie alebo vytáčanie počas behania zvyšuje riziko zranenie a zhoršuje vašu koordináciu na páse. Hrbenie navyše obmedzuje prísun kyslíka.

3. Nie ste dostatočne pripravení - na behanie na páse by ste mali byť dostatočne pripravení, čiže by ste mali byť hydratovaní. Mali by ste piť dostatok vody pred tréningom, počas neho i po ňom. Mali by ste si pripraviť fľašu a uterák tak, aby vám boli hneď po ruke.

4. Držíte pomocné držadlá - držadlá sú vhodné na nástup na pás, ale počas behania by ste sa ich držať nemali, ak chcete robiť pokroky a trénovať efektívne. Ak namietate, že je to bezpečnostné opatrenie, tak áno, ale len vtedy, ak nezvládate beh v danej rýchlosti. Preto by ste si mali na pás zvykať postupne a neskúšať hneď vysoké rýchlosti. Mali by ste najskôr zvládnuť nižšiu a potom skúsiť pridať.

5. Nevenujete pozornosť rukám - niektorí ľudia na páse zabúdajú využívať ruky. Tie sú pritom dôležité, aby ste nestratili rovnováhu. Keď sa budete sústrediť aj na ich pohyb, ľahšie sa dostanete do zóny a znížite riziko zranenia.

6. Ste rozptýlení - je to síce pás, ale to neznamená, že musíte počas behania sledovať televíziu alebo čítať noviny. Skracuje to síce čas, ale nemali by ste sa rozptyľovať. Mali by ste sa sústrediť len na behanie.

7. Sklon máte príliš strmý - ak chcete nastaviť sklon pásu, uistite sa, že nie je príliš strmý. Ak totiž prekonáte istú hranicu, tak bude pre vás sklon skôr na škodu. Budete sa musieť trápiť s koordináciou a nepomôžete dostatočne zlepšiť vaše svaly.

8. Každý deň robíte to isté - väčšina ľudí ma vo zvyku robiť to isté – skončia na pás a behajú 30 minút. Potom sa netreba čudovať, že nie je vidno výsledky. Mali by ste si tréning spestrovať. Jeden deň behajte 20 minút vo vysokom tempe, ďalší 45 minút v miernom. Inokedy vyskúšajte intervalový tréning.

9. Tréning nekončíte pozvoľna - čím dlhšie bežíte, tým by ste mali bežať rýchlejšie. To však neznamená, že by ste mali končiť z ničoho nič. Ku koncu musíte tempo postupne znižovať až kým neskončíte pri rýchlej chôdzi. Tým pomôžete srdcový tep znížiť efektívne.

10. Prekonávate svoje limity - vy by ste mali vedieť najlepšie, čo na vaše telo platí a čo nie. Mali by ste tiež vedieť, kedy je správny čas na ukončenie cvičenia. Nemali by ste sa tlačiť za hranice, inak sa môžete zraniť alebo vyšťaviť tak, že nebudete môcť počas zvyšku dňa poriadne fungovať.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist