InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Meditovaním si môžete pomôcť pri chudnutí!

13. marca 2016
Meditovaním si môžete pomôcť pri chudnutí!
Meditácia dokáže upokojiť vašu myseľ a vytvoriť z vás vyrovnanú osobnosť. To už zrejme dávno viete. Ale viete o tom, že meditovaním si dokážete pomôcť aj pri chudnutí? Prinášame vám päť spôsobov, akými je meditovanie v tomto smere prospešné.

1. Utišuje emocionálne jedenie
Stres spôsobuje, že nám chutia jedlá bohaté na cukry a tuky. Keď nás trápia emocionálne problémy, jedenie sa nám môže vymknúť spod kontroly. A vedci už potvrdili, že meditácia v oboch prípadoch pomáha. Osem minút pravidelného meditovania po dobu minimálne dvoch mesiacov stačí na to, aby ste nadobro skončili s nárazovým prejedaním. A stresu vás pomôže zbaviť 25 minút trvajúca kvalitná meditácia vykonávaná len tri dni. Menej stresu, menej chúťok na nezdravé jedlá.

2. Odkláňa myšlienky od chute na jedlo
Meditácia dokáže pochovať chute na jedlo. Kanadskí vedci zistili, že pravidelná meditácia oslabila chuť na dezert u osôb, ktoré sa predtým označili za závislých milovníkov sladkého. Podľa doktorov to spôsobuje prívod krvi do čelného laloku mozgu, vďaka ktorému vieme robiť lepšie rozhodnutia, pokiaľ ide o stravu.

Článok pokračuje pod reklamou


3. Pomáha zlepšiť prežívanie prítomného okamihu
Vďaka meditácii sa môžete naučiť žiť v prítomnom okamihu, čo vám pomôže užívať si zmysluplné jedenie. Vychutnáte si viac jedlo, budete ho jest pomalšie a mozog stihne zareagovať, keď bude telo nakŕmené. Znížite tak riziko prejedania, ktoré existuje, ak jete príliš rýchlo.

4. Zlepšuje sebaovládanie
Meditácia dokáže zmeniť váš mozog tým, že sa aktivujú určité jeho oblasti, ktoré kontrolujú pozornosť a reguláciu emócií, a zároveň deaktivujú oblasti, ktoré sú spojené s nervozitou a podráždenosťou. Jedna americká štúdia ukázala, že po ôsmich týždňoch pravidelného meditovania máte lepšie sebaovládanie, vďaka čomu môžete ľahšie dodržať diétu a robiť v strave voľby, ktoré vás dovedú k vysnívanej postave.

5. Pomáha aj nepriamo cez spánok
Meditácia má pozitívny vplyv aj na kvalitu spánku. Je to tým, že sa pri nej viete uvoľniť. A prečo spomíname spánok? Pretože ten má veľký vplyv na to, čo jete. Jedna štúdia dokonca tvrdí, že ľudia s problémami so spánkom skonzumujú v priemere o 500 kalórií denne viac, ako tí, čo spávajú dobre.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist