InstagramFacebookYoutube
Výživa

Sedem jedál, ktoré vás nakopnú lepšie ako káva

06. septembra 2016
Sedem jedál, ktoré vás nakopnú lepšie ako káva
Zívate a trápi vás nedostatok energie. A to je ešte len doobedie. Ako prežiť zvyšok dňa? Voľba číslo jedna u väčšiny ľudí – káva. Existujú však aj jedlá, ktoré vám pomôžu dobiť baterky alebo zabránia ich vybitiu efektívnejšie ako osvedčený nápoj.

Káva vám dodá príval energie, a preto je taká populárna. Môže však priniesť aj jej nárazový pokles, čo spôsobí, že sa budete časom opäť cítiť unavene. Preto treba myslieť s dlhšou perspektívou. Tieto jedlá vám energiu budú poskytovať postupne dlhší čas:

1. Ovsená kaša
Klasické raňajkové jedlo je jednou z najlepších vecí, ktoré môžete do seba ráno dať. Poskytne vám dostatok energie pri nízkom glykemickom indexe. Energia sa uvoľňuje pozvoľna, a tak vás nabudí na celé doobedie a nespôsobí jej taký rapídny pokles ako káva.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Voda s citrónom
Čistá voda váš môže prebrať. Treba jej však prijímať dostatok. Osvieži vás, keď si do nej pridáte citrón, ale jej hlavnou zbraňou je to, že zabraňuje dehydratácii, ktorá často môže za pokles energie.

3. Jablčný ocot
Mnoho ľudí trvá na tom, že jablčný ocot doplnený trochou medu im dodáva energiu, ktorá vydrží dlho, a pomáha zvyšovať koncentráciu. Navyše, táto kombinácie je cestou k dobrému zdraviu.

4. Chia semiačka
Chia semiačka sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré pomáhajú znižovať prejavy únavy a zvyšujú vašu pozornosť. Ich výhody však nekončia len pritom. Spôsobujú totiž aj urýchľovanie trávenie a pomáhajú vás udržiavať v hydratovanom stave.

5. Zelená listová zelenina
Čerstvá zelená listová zelenina je jedným z najlepších spôsobov, ako zvýšiť prirodzeným spôsobom vašu energiu. Obsahuje aj veľa vitamínov B, ktoré pomáhajú premieňať jedlo na energiu. Môžete si pritom urobiť šalát alebo šejk.

6. Mäta
Je už aj vedecky potvrdené, že mäta zvyšuje pozornosť a znižuje únavu. Ak si teda ráno robíte čaj, uprednostníte kvalitný mätový. Môžete si ho dopriať aj poobede. Pomôcť prekonať popoludňajšiu únavu by mohla aj pepermintová žuvačka.

7. Vajcia
Vajíčka sú jednou z najlepších možností na raňajky preto, že žĺtky, že obsahujú veľa bielkovín a iných živín, ktoré postupne pomáhajú dodávať telu energiu počas dlhého obdobia. Je pritom jedno, akým spôsobom si ich pripravíte. Musia byť však celé.

zdroj: Prevention


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist