InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Šesť prekvapivých účinkov kvalitného spánku

09. augusta 2020
Šesť prekvapivých účinkov kvalitného spánku
Nedostatok kvalitného spánku má za následok nižšiu výkonnosť pri mentálnych i fyzických úlohách. V praxi to teda znamená, že ak sa dobre nevyspíte, nebudete podávať dobrý výkon v škole, v práci ani v posilňovni.

Kvalitný spánok však nie je dôležitý len pre to, že vám dodáva energiu do nového dňa. Prináša so sebou aj týchto šesť, menej či viac prekvapivých, účinkov:

1. Bojuje proti nádche a chrípke
Ľudia, ktorí spávajú pravidelne päť a menej hodín za noc, majú podstatne väčšiu pravdepodobnosť toho, že sa u nich objaví nádcha, chrípka alebo iné infekčné ochorenie. V porovnaní s tými, ktorí spávajú osem a viac hodín, bolo riziko takmer trojnásobne väčšie.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Zlepšuje cvičenie
Cvičenie zlepšuje schopnosť lepšie sa vyspať a kvalitný spánok sa mu za to odvďačuje tým, že zefektívňuje cvičenie. Vyspatý človek cvičí s väčšou ľahkosťou, s väčšou chuťou, a tak nie je prekvapujúce, že aj dlhšie a intenzívnejšie. Navyše, telo sa vďaka dlhšiemu spánku rýchlejšie regeneruje, čo je ďalší faktor ovplyvňujúce cvičenie a jeho výsledky.

3. Udržuje pod kontrolou chuť do jedla
Vaše telo má v sebe hormóny, ktoré vyvolávajú pocit hladu alebo sýtosti. Ak ich produkciu narušíme nekvalitným spánkom, spôsobí to, že počas dňa budeme hladnejší. Navyše, vedci zistili, že nevyspatí ľudia majú tendenciu jesť viac nezdravých jedál.

4. Znižuje pravdepodobnosť migrény
Nedostatok spánku a únava vedú k zvýšeniu pravdepodobnosti rozvoja bolestí hlavy. Ak k tomu pridáme stres, môžu sa pretaviť aj do horšej migrény.

5. Podporuje kontrolu krvného cukru
Pokiaľ nebudete pravidelne spávať v dostatočnej dĺžke a kvalite, bude u vás väčšie riziko rozvoja cukrovky. Je to tak preto, lebo nebude váš krvný cukor plne pod kontrolou. Inzulín si nebude vedieť robiť dostatočne dobre svoju prácu.

6. Bojuje proti obezite
Vedci už viackrát preukázali spojenie medzi obezitou a nedostatkom kvalitného spánku u detí i dospelých. Je to však logické – nevyspatý človek nebude natoľko fyzicky aktívny a bude robiť horšie stravovacie rozhodnutia. Navyše, metabolizmus u nevyspatého človeka je pomalší.

zdroj: msn



Letný režim, pôvodne z 23.09.2016.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist