Takmer vždy sa odporúča vitamíny a minerály získavať primárne z potravy, ako by ste sa mali spoliehať na suplementy. Štúdia zverejnená v Žurnále americkej asociácie srdcového zdravia to v prípade vápnika potvrdzuje. Dokonca tvrdí, že jeho príjem z doplnkov výživy by nemusel byť vôbec prospešný. Práve naopak.
Počas štúdie sledovali doktori 2700 ľudí počas desaťročného obdobia. Zaujímalo ich, akí bude rozdiel medzi skupinou, ktorá vápnik prijímala z doplnkov výživy, a skupinou, ktorá sa spoliehala iba na konzumáciu na vápnik bohatých jedál. Neskúmali dôvody, prečo tomu tak je.
Aký bol záver? Doplnky výživy preukázateľne zvyšovali riziko problémov so srdcom a hromadením povlaku na vnútornej časti stien ciev až o 22 percent. Povlak pritom zvyšuje riziko infarktu. Zaujímavé je, že strava bohatá na vápnik zase mala opačný vplyv – srdce ochraňovala.
„Očividne je tam rozdiel v tom, ako telo využíva a reaguje na doplnok výživy v porovnaní s diétou. A to zvyšuje riziká. Mohlo by to byť tým, že doplnky výživy obsahujú soli vápnika alebo by to mohlo byť tým, že človek príjme naraz viac vápnika, ako je telo schopné spracovať,“ poznamenal doktor John Anderson.
Vápnik patrí medzi doplnky výživy, ktoré sú najpredávanejšie. Niet sa teda čudovať, prečo je záver štúdie veľkým dôvodom na obavy. Ďalším záverom vedcov je však fakt, že jeho príjem vo forme suplementu je v podstate zbytočný.
Väčšina ľudí ho užíva preto, že si chcú posilniť zdravie kostí a zabrániť osteoporóze. Vedci však zistili, že v skutočnosti podporuje zdravie kostí len vo veľmi malej miere. Väčšina z neho sa z tela odplaví v moči.
Vápnik nepatrí medzi látky, ktoré je ťažké prijať zo stravy. Za najlepší zdroj sa považuje mlieko a mliečne výrobky. Sú však aj iné bohaté zdroje – vlašské orechy, lieskové orechy, sója, mak, sezam či chia semienka.
Čítať ďalší článok:
Klamstvá, ktoré si vyznávači kulturistiky často hovoria