Títo ľudia cielene hladujú a celý deň od zobudenia nič nejedia. Potom príde čas na večeru, kedy skonzumujú všetko možné. Nemusia si strážiť kalórie a najedia sa do sýtosti. Znie to jednoducho, ale je to z dlhodobého hľadiska prospešné?
Na papieri sú výhody jedného jedla denne (prípadne 20-hodinového hladovania) také, že sa nemusíte báť o to, čo jete večer, v čase, kedy má veľa ľudí problém ukontrolovať svoj hlad. Môže to šetriť čas, peniaze i energiu minutú na upratovanie kuchyne.
Dokonca existujú aj výskumy, ktoré tvrdia, že časovo ohraničené stravovanie dokáže zlepšiť inzulínovú senzibilitu, bojovať proti chorobám a podporovať chudnutie, pretože vaše telo neustále nedostáva zásobu sacharidov a cukrov.
Samozrejme, že nie je všetko také ružové, ako sa zdá. Prázdny žalúdok môže viesť k únave, bolestiam hlavy, podráždenosti, omámenosti, nespoločenskému správaniu a samozrejme, pocitu hladu. Ten nakoniec môže vyústiť aj v to, že príde k nárazovému prejedeniu s nevhodnými jedlami.
Tento typ hladovania môže byť užitočný, ale nie je pre každého a vyhnúť by sa mu určite mali deti, tehotné ženy. Čo však vy? Z dlhodobého hľadiska sa neodporúča ani priemernému obyvateľstvu.
„Pravdepodobne nezjete dostatok ovocia a zeleniny, respektíve nezískate odporúčane denné množstvo 25 gramov vlákniny v jednom jedle. Toto množstvo je optimálne pre vaše zdravie a boj s chronickými chorobami,“ tvrdí pre Prevention doktorka Serena Marieová.
Lepšou alternatívou sa zdá byť 16-hodinové hladovanie, pri ktorom vlastne len vynecháte raňajky. Treba však dávať pozor na to, kedy a čo jete. Inými slovami, musíte jesť zmysluplne. Aj táto alternatíva sa však odporúča len pre určitú skupinu ľudí. Pre tých, čo ráno alebo dopoludnia cvičia.
„Toto môže viesť k podporeniu rastového hormónu a pomáha to s inzulínovou senzibilitou a spaľovaním tukov,“ poznamenala Marieová.
Čítať ďalší článok:
Šesť tréningových tipov pre priemerného vzpierača Zdieľať na Facebooku