InstagramFacebookYoutube
Výživa

Akými spôsobmi ubrať vo výžive 500 kalórií denne?

24. januára 2017
Akými spôsobmi ubrať vo výžive 500 kalórií denne?
Nebudeme sa teraz rozprávať o nejakej trendovej diéte. Jednoducho sa len pozrieme na stravu a pokúsime sa niekoľkými trikmi ubrať 500 kalórií, ktoré môžete pomerne jednoducho každý deň ubrať z vášho energetického príjmu.

Ak chudnete, je dôležité viac energie vynaložiť na fyzickú aktivitu, ako jej prijať zo stravy. Každý trik pomôže a my vám ich prinášame rovno desať:

1. Z každého jedla uberte štvrtinu - priemerná osoba prijme asi 2000 kalórií denne, takže ak u každého jedla uberie jednu štvrtinu, zbaví sa v celodennom meradle zhruba 500 kalórií.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Venujte jedlu pozornosť - menšie porcie sú dôležité pri redukovaní príjmu kalórií, no nemusia vás nasýtiť, ak sa budete pri jedení ponáhľať. Pomalé jedenie bez rozptýlení (počítač, mobil, televízia, rozhovor) vás rýchlejšie nasýti a podľa výskumov vďaka nemu zjete v priemere asi o 100 až 120 kalórií menej u každého jedla.

3. Využívajte menšie taniere - jedia aj oči. Ak budete mať veľký tanier a menšiu porciu, oči budú chcieť viac. Oklamete ich tak, že budete mať porciu na menšom tanieri. Ten bude vyzerať plnší.

4. Namiesto bagety šalát - bageta obsahuje napríklad šunku alebo mäso, syr, zeleninu, majonézu a pečivo. Ponechajte si náplň rovnakú, zbavte sa pečiva, majonézu nahraďte olivovým olejom a máte chutný šalát. Šalát, ktorým môžete ušetriť až 500 kalórií. Alebo si bagetu nahraďte šalátovými listami, z ktorých si môžete urobiť plnené rolky.

5. Vymeňte orechy za zeleninu - orechy sú skvelé, ale väčšina ľudí má problém s ich porciami. Pri chudnutí vám pritom môžu narušiť plány, pretože obsahujú veľa kalórií a odporúčaná porcia sa vám môže zdať veľmi malá. Preto je vhodné ich nahradiť zeleninou, napríklad mrkvou alebo uhorkou. Môžete tak ušetriť až 500 kalórií.

6. Zvoľte si čiernu kávu - ak obľubujete kávu, vynechajte cukor a smotanu a môžete ušetriť významné množstvo kalórií. V jednej takejto káve môžete ušetriť až 200 kalórií. Mnoho ľudí pritom denne vypije dve, niekto aj viac káv. Ak si neviete predstaviť pitie čiernej kávy, oslaďte si ju steviou.

7. Zabudnite na malinovky - jedna plechovka sýteného ochuteného nápoja môže obsahovať až 200 kalórií. Ak tri takéto nápoje nahradíte vodou, ušetríte 600 kalórií. Ak vám chýba v čistej vode chuť, môžete si ju ochutiť citrónom, bylinkami či rôznym ovocím.

8. Koktail nahraďte jedlom - mnoho ľudí v rýchlosti uprednostní na raňajky koktail. Ten však obsahuje veľa kalórií a keďže ich vypijete, nezasýtite sa a počas dňa vám bude chutiť jedlo navyše. Pritom rýchle a na raňajky vhodné jedlo je trebárs ovsená kaša s banánom.

9. Spite 7-8 hodín - výskumy ukazujú, že ľudia, ktorí spávajú menej ako štyri hodiny, zjedia o 300 kalórií viac ako oddýchnutí ľudia. Láka ich pritom najviac sladké, ktoré vo väčšine prípadov obsahuje veľa neužitočných kalórií.

10. Varte a pečte doma - ak budete variť alebo piecť doma, budete mať absolútnu kontrolu nad tým, čo bude jedlo obsahovať. Často tak môžete ušetriť mnoho kalórií ako jedením v reštaurácii či konzumáciou polotovarov.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist