InstagramFacebookYoutube
Tréning

Spôsoby, akými si môžete skomplikovať kľuky

23. januára 2017
Spôsoby, akými si môžete skomplikovať kľuky
Nikdy nie je racionálny dôvod, prečo odsúdiť síce starý a jednoduchý, no efektívny cvik pre hornú časť tela. Kľuky takým cvikom sú a mnoho cvičencov ich ignoruje. Pre niektorých sú vraj príliš ľahké.

Áno, možno cvičenie kľukov nezaujme tak, ako keď vytláčate veľkú činku na lavičke, no stále dokážu budovať funkčnú silu a svalovú hmotu v hornej časti tela. A sú pre vás vhodné aj vtedy, ak ich dokážete urobiť niekoľko desiatok v jednej sérii. Dajú sa totiž skomplikovať niekoľkými spôsobmi:

1. Cvičenie šikmo
Nemusíte mať žiadnu dodatočnú záťaž, aby ste mali väčšie problémy urobiť kľuk. Stačí jednoducho položiť nohy na lavičku, stoličku alebo inú vyvýšeninu. Tým bude odpor väčší, pretože na vašich rukách bude spočívať viac váhy. Čím bude uhol väčší, tým bude cvik ťažší. Viac však bude zaťažovať aj ramená.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Cvičenie explozívne
Ďalším spôsobom, ako si kľuky skomplikovať bez dodatočnej záťaže, je cvičiť ich explozívne. Určite ste už videli, ako niekto cvičí kľuky tak, že sa doslova vystrelí hore a rukami tleskne skôr, ako sa vráti do počiatočnej polohy. Takýmto spôsobom určite neurobíte toľko opakovaní, ako ste boli zvyknutí, a navyše si precvičíte aj výbušnosť.

3. Cvičenie na konci tréningu
Podstatne menší počet opakovaní ako zvyčajne urobíte aj vtedy, ak kľuky zaradíte na koniec tréningu hrudníka. Keď už máte odcvičené tlaky a rozpažovania, kľuky prídu ako výborný zakončovací cvik. Svaly dobre napumpujete a dostanete z nich aj posledné zvyšky síl.

4. Cvičenie so záťažou na chrbte
A už je tu aj dodatočná záťaž. Bezpečne sa dajú cvičiť kľuky so záťažou tak, že si oblečiete záťažovú vestu. Nemáte ju? Starý trik s batohom a knihami postačí. A keď máte pri sebe niekoľko spoľahlivého, nepotrebujete ani ten. Postačí, ak vám váš tréningový partner opatrne položí na chrbát kotúče.

5. Cvičenie jednou rukou
Ak si aj po predošlých štyroch možnostiach myslíte, že kľuky nie sú dostatočnou výzvou, skúste ich robiť jednou rukou. Okrem sily si rapídne vylepšíte svoju rovnováhu a stane sa z vás skutočný majster kľukov.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist