InstagramFacebookYoutube
Výživa

Sedem jedál, ktoré depresiu a zlú náladu len zhoršujú

19. mája 2017
Sedem jedál, ktoré depresiu a zlú náladu len zhoršujú
Ak vás trápi depresia alebo zlá nálada, určite sa neuchyľujte k emocionálnemu jedeniu. Ak už chcete niečo skonzumovať, uistite sa, že ide o niečo zdravé. Ak si vyberiete jedno z nasledujúcich jedál, pôjdete sami proti sebe.

Týchto sedem pokrmov a nápojov totiž prejavy depresie ešte zhoršuje:

1. Hranolky
V tomto prípade nie sú problémom zemiaky, ale soľ, ktorá je veľkou súčasťou hranoliek. Tá u človeka môže vyvolať zhoršenú náladu, preto by ste mali počas dňa aj vo všeobecnosti piť veľa vody, ktorá v tomto prípade pomôže bojovať s vysokým obsahom sodíka.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Šišky
Šišky sú chutné, ale nenaplnia vás. Navyše, sú plné trans mastných kyselín, ktoré sú známe ako zlé tuky. Tie dokážu stimulovať negatívne biologické reakcie, ktoré zvyšujú aj pravdepodobnosť výkyvov nálady. Diéta bohatá na trans tuky môže zvýšiť aj riziko depresie.

3. Spracované jedlá
Spracované jedlá nie sú ani tak chutné, ako pohodlné. Ich zvýšená konzumácia je však spojená s rizikom depresie. Dajú sa pritom nahradiť inými, normálnymi jedlami, ktoré sa dajú pripraviť veľmi rýchlo. Jednoduché celozrnné cestoviny máte aj s prípravou hotové do 20 minút.

4. Jedlá bohaté na lepok
Lepok podporuje výkyvy nálad a najmä ľudia, ktorí trpia jeho intoleranciou, sú vystavení riziku rozvoja či zhoršenia depresie. Mnoho ľudí tvrdí, že prechodom na bezlepkovú diétu sa im zlepšila aj nálada.

5. Alkohol
Neprekvapí asi nikoho, že sa v tomto zozname objavil aj alkohol. Ten spôsobuje nerovnováhu chemikálií v mozgu, čím sa riziko depresie zvyšuje. Čo je horšie, alkoholizmus môže spôsobiť sociálne problémy a viac izolácie, čo vedie k zhoršeniu negatívnych pocitov. „Opica“ zase môže na niekoľko dní zhoršiť náladu, preto to netreba preháňať ani počas víkendových „výjazdov“.

6. Káva
Možno to prekvapí, ale aj stimulant ako je káva dokáže náladu zhoršiť. Robí tak nepriamo, ak jej konzumáciou podporujeme problémy so spánkom, ktoré zvyšujú pravdepodobnosť depresie. Často to spôsobuje to, keď si kávu dáte večer, prípadne neskoro popoludní.

7. Sladená sódovka
Sýtené nápoje s obsahom cukru podporujú zápalové procesy v tele. Platí to však aj o iných sladených nápojoch. Jedna štúdia už jasne preukázala, že depresia je spojená s vyššou úrovňou zápalov v mozgu. Preto by ste mali voliť čistú vodu, prípadne uspokojiť chuť po sladkom kúskom tmavej čokolády.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist