InstagramFacebookYoutube
Tréning

Tri cviky na chrbát, ktoré zvyšujú riziko poranenie ramien

29. mája 2017
Tri cviky na chrbát, ktoré zvyšujú riziko poranenie ramien
Veslovanie so širokým úchopom, zhyby, rozpažovanie v predklone. Všetko sú to dobré cviky na rozvoj chrbtového svalstva a pravdepodobne ich aj cvičíte. Viete však o tom, že sú aj pomerne rizikové?

Najcitlivejším kĺbom pri posilňovaní je ten ramenný. Ide totiž o nestabilný kĺb, ktorý sa do akcie zapája takmer pri každom cviku hornej časti tela. Preto ramená patria medzi tie častí tela, ktoré sú na zranenia pri cvičení najnáchylnejšie. A iste viete, že ak ich zranenie utrpíte, váš cvičebný plán dostane veľkú ranu.

A práve ramená tieto tri cviky dokážu ohroziť. Nehovoríme však, že by ste sa ich mali vzdať, pretože sú efektívne na rozvoj svalov či sily chrbta a dokonca posilňujú aj samotné ramená. Dôležité však je nepodceňovať toto riziko a dbať na techniku prevedenia.

Článok pokračuje pod reklamou


Teraz si k jednotlivým cvikom povieme o čosi viac:

1. Príťahy spodnej kladky so širokým úchopom (veslovanie)
Široký úchop v kombinácii s nadhmatom nastavujú vaše ramenné kĺby do zraniteľnej pozície. Vo väčšine prípadov cvičenci pri tomto cviku nedodržujú vhodnú techniku. Platí to najmä v záverečnej fáze príťahu, kedy sa ľahko prejde za hranicu optimálneho rozsahu pohybu. Keď sa to spáruje s veľkou záťažou, problémy s ramenami klopú na dvere. Riešenie je však pomerne jednoduché – znížte váhu o zhruba 10 % a v záverečnej fáze skráťte rozsah pohybu tak, aby ste skončili aspoň 10 centimetrov pred hrudníkom. Nemusíte sa báť udržať kontrakciu svalov, len sa uistite, že ramená sa pohybujú v každom opakovaní za kľúčovou kosťou.

2. Zhyby nadhmatom i podhmatom
Podobné je to aj pri sťahovaní hornej kladky a ešte horšie pri zhyboch. Pri kladke môžete regulovať váhu a ste fixovaní k lavičke, zhyby ťahajú hore celú váhu vášho tela, čo v mnohých prípadoch znamená nekorektnú techniku v snahe vytiahnuť sa v čo najväčšom počte opakovaní k hrazde. Práve pri zhyboch, či už nadhmatom alebo podhmatom sa z tohto dôvodu stávajú zranenia ramien realitou dosť často. Okrem správnej techniky prevedenia a nepreceňovania svojho ega je dobré obmedziť hranicu hornej pozície cviku. Nemusíte hrudník vytiahnuť až k hrazde. Úplne postačí ak budete pohyb končiť vtedy, keď bude hrazda na úrovni vášho nosa. Je to jednoduché riešenie, ktoré vás nepripraví o žiadnu stimuláciu chrbta.

3. Upažovanie v predklone
Pri tomto cviku sa síce nevyužíva až taká veľká záťaž ako pri prvých dvoch, no je možno ešte o čosi viac rizikovejší. Ste totiž v pozícii, v ktorej skutočne veľmi ľahko vypadnete z korektnej trajektórie pohybu. Nehovoriac o tom, že existujú aj efektívnejšie cviky na precvičenie danej partie chrbtového svalstva. Tento cvik by mal byť rezervovaný pre cvičenie zadnej časti ramien a to tiež s pozorom. Paže by mali začať pohyb kolmo k podlahe a končiť kolmo k telu tak, že paže spolu vytvárajú jednu líniu. Ťahať lakte vyššie je zbytočné a zvyšuje to riziko poranenia. Pomôcť k správnej trajektórii by mohol aj úchop, pri ktorom palce smerujú od seba.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist