InstagramFacebookYoutube
Tréning

Päť vecí, ktoré musíte urobiť, ak vám nerastú svaly

04. decembra 2017
Päť vecí, ktoré musíte urobiť, ak vám nerastú svaly
Dlho sa vám darilo budovať novú svalovú hmotu a dlho ste získavali novú silu. Potom to však všetko zastalo a ste frustrovaní. Nebojte sa. Stáva sa to a je to vcelku bežné. Čo musíte urobiť, aby ste znova naštartovali proces budovanie svalovej hmoty a sily?

To, že sa pokroky zastavili, neznamená, že už ich nebudete nikdy robiť. Existuje niekoľko spôsobov, akými naštartovať opätovný rast. Prinášame vám päť tipov, ktoré vám v tejto situácii môžu pomôcť:

1. ZNÍŽTE DOČASNE INTENZITU
Mnohým cvičencom pomôže, keď na určitý čas, týždeň, dva či mesiac, zvoľnia tempo svojho tréningu. Znížia váhy a zamerajú sa skôr na techniku cvičenia a precítenie svalov. Pri ťažkých váhach totiž často už upúšťame od správnej techniky, a tým pádom sa oberáme aj o kvalitnú svalovú stimuláciu. Iným pomôže, aj keď si na týždeň či dva dajú od cvičenia pauzu úplne. Takáto pauza by mala prísť aspoň dvakrát do roka.

Článok pokračuje pod reklamou


2. VYBERTE SI NOVÝ TRÉNING
Telo si dokáže na záťaž zvyknúť, a tak pre nové stimuly potrebujete nový tréning. Vyberte si ho a držte sa ho minimálne tri mesiace. Ak budú výsledky prichádzať aj ďalej, cvičte ho aj dlhšie. Najlepšie pre posúdenie účinnosti tréningového programu je všetko si zapisovať. Pamätajte však, že ani časté menenie tréningov nie je ideálne.

Pozri aj:
Tréningové plány

3. VYSKÚŠAJTE POKROČILÉ METÓDY
Ak nie ste pripravení na zníženie prestávku alebo nový tréning, môžete ten pôvodný skúsiť vylepšiť pokročilými technikami zameranými na zvýšenie intenzity. Medzi ne možno zaradiť napríklad prerušované (rest-pause) série, zhadzované série, super- a gigantické série, princíp predvyčerpania svalov a podobne.

Pozri aj:
Techniky budovania svalov, o ktorých ste možno nepočuli
Dodajte tréningu intenzitu rest-pause sériami

4. SKONTROLUJTE SI SVOJU STRAVU
Cvičenie na svalový rast nestačí. Musíte prijímať aj dostatočné množstvo kalórií a bielkovín. Kalórií musíte prijať viac ako ich zo seba vydáte. A koľko bielkovín musíte prijať? Aby vám zaistili svalový rast, odporúča sa prijať minimálne 1,5 gramu na kilogram hmotnosti cvičenca, ideálne však aspoň dva gramy na kilogram hmotnosti.

Pozri aj:
Koľko bielkovín potrebujete?
Jedzte správne množstvo kalórií

5. DAJTE ŠANCU KREATÍNU
Ak ste ešte nikdy nevyskúšali kreatín, dajte mu šancu a uvidíte, že vám pomôže prekonať stagnáciu. Tento suplement vám pomôže o trošku zvýšiť vašu silu, čo sa prejaví väčšou stimuláciou svalov a tým aj stimuláciou ich rastu. Na trhu existuje mnoho druhov, tým základným a najoverenejším je kreatín monohydrát.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist