InstagramFacebookYoutube
Výživa

Sú smoothies skutočne zdravé ako sa na prvý pohľad zdá?

02. januára 2018
Sú smoothies skutočne zdravé ako sa na prvý pohľad zdá?
Kombináciou svojho obľúbeného ovocia s mliekom môžete vytvoriť skutočne chutný smoothie, no ste si istí, že bude aj zdravý? Problémom pri týchto obľúbených nápojoch je totiž spôsob, akým sú robené a konzumované.

Jeden kokteil sa poľahky môže kaloricky rovnať jednému jedlu. Nie len, že si tak nemusíte uvedomovať významné zvýšenie kalorického príjmu vo vašej strave, ale nevedomky môžete aj prijímať viac cukrov, ako by ste chceli a mali.

Smoothies sa bežne pripravujú z ovocia, zeleniny, orechov, semien a samozrejme mlieka. Ak si chcete udržať takýto kokteil skutočne zdravý a vyhnúť sa riziku, že si skôr budete škodiť, musíte pri mixovaní ingrediencií poznať aspoň základy o ich profile.

Článok pokračuje pod reklamou


1. Mlieko
Najčastejšie sa smoothies robia z kravského mlieka, ale čoraz populárnejšie sú kokosové či mandlové. Tieto dva druhy sú vhodnejšie a ak máte diétu, v ktorej je nízky obsah cukrov, potom vám osem či desať gramov cukrov za šálku veľmi neuškodí. Treba však tento obsah cukru pripočítať k tomu, ktorý obsahuje ovocie. Našťastie, existujú aj nesladené alternatívy, ktoré môžu podstatne znížiť aj obsah kalórií.

2. Ovocie
Ovocie býva v smoothies hlavným zdrojom cukru. Pre zaujímavosť, jeden priemerne veľký banán obsahuje 27 gramov sacharidov a 14 gramov cukru. Preto by ste mali byť opatrní práve pri ovocí. Také jahody sú populárne a jedna šálka obsahuje len sedem gramov cukru. Keď skombinujete viac druhov ovocí, poľahky sa môžete dostať až cez 20 gramov. A to už je významné množstvo.

3. Zelenina
Zelenina má oproti ovociu výhodu, že vo všeobecnosti obsahuje podstatne menej kalórií i menej cukrov. Tiež má len minimum tukov. Ak chcete mať zaručene zdravý smoothie, voľte zeleninový. Samozrejme, väčšine ľudí po chuťovej stránke vyhovuje viac ten ovocný.

4. Orechy a semená
Orechy a semená neobsahujú veľa cukrov, ale majú relatívne dosť kalórií a tukov. Hoci tie tuky sú zdravé, častá konzumácia orechov či semien väčšom množstve nebude prospešná z hľadiska chudnutia alebo udržiavania váhy.

Smoothies môžu byť relatívne zdravé, ale môžu sa aj blížiť ku kalorickým dezertom. Najlepšie je k ním pristupovať nie ako k nápoju, ale ako k náhrade jedla, či už desiaty alebo olovrantu, aby sa to neprehnalo s denným príjmom kalórií. Tiež je pri ich skladbe dať pozor na množstvo cukru. Bežný človek by si ich mal radšej vychutnávať raz za čas, nie pravidelne.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist