InstagramFacebookYoutube
Výživa

Tri diéty, ktoré pália tuky a umožnia vám jesť, čo chcete

13. februára 2018
Tri diéty, ktoré pália tuky a umožnia vám jesť, čo chcete
Diéta automaticky neznamená jedálniček, ktorý je obmedzujúci. Mnoho ľudí sa ich bojí preto, lebo u mnohých dochádza k obmedzovaniu jedál, čo sa bežne dotýka hlavne tých najobľúbenejších. Sú však aj diéty, ktoré až také obmedzujúce nie sú.

Ak chcete jesť stále to, čo vám chutí, môžete. Existuje totiž pár diét, ktoré vám to umožnia využitím stratégií, ktoré to vykompenzujú. Diéty, vďaka ktorým budete chudnúť. Patria medzi ne tieto tri:

1. Sacharidové vlny

Princípom tejto diéty je to, že máte dni, kedy prijímate veľa sacharidov a dni, kedy málo. Takto to striedate podľa určitého obdobia, zväčša týždňa. Vyšší príjem sacharidov by mal byť v tréningové dni, kedy potrebujete viac energie a využijete ich efektívnejšie. V dni s nízkym príjmom sacharidov máte voľno alebo sa venujete aeróbnemu kardiovaskulárnemu cvičeniu.

Článok pokračuje pod reklamou


Táto diéta vám v dni s vysokým príjmom sacharidov umožní uspokojiť svoje chúťky na sladké, pričom v dni s nízkym príjmom zase na slané. Nemôžete jesť sladké každý deň, ale ľahšie uspokojíte svoje chúťky v priebehu týždňa, budete mať pestrú stravu, dni, na ktoré sa môžete tešiť a výsledky, ktoré vás milo prekvapia.

Pozri aj: Sacharidové vlny – spaľujte tuky efektívnejšie

2. Prerušovaná hladovka

U tejto diéty je dôležité načasovanie. Umožní vám jesť to, čo chcete, ak budete mať pod kontrolou čas jedenia. Na jedenie máte vyhradených napríklad 8 hodín dňa, ďalších 16 už jesť nemôžete a držíte hladovku. Ak sa bojíte o nepravidelný príjem bielkovín, nebojte sa – svalom tento prístup neuškodí. Dokonca sa zlepší senzitivita inzulínu, čo bude viesť k mocnejšej odozve po tréningu.

Populárnym spôsobom držanie prerušovanej hladovky je vynechávať raňajky a mať svoje prvé jedlo dňa na obed, druhé o štvrtej popoludní a posledné o ôsmej večer. Vyhovuje to väčšine ľudí pre nutkanie jesť večer. Druhý spôsob môže byť na disciplínu náročnejší – jete ráno a posledné jedlo zjete popoludní. Jedinú vec, ktorú musíte v strave sledovať, sú prijaté kalórie.

Pozri aj: Prerušovaná hladovka. Je táto filozofia pre vás?

3. Diéta CBL (Carb Back Loading)

Základom tejto diéty je fakt, že väčšina ľudí v strave podvádza hlavne večer. Preto je táto diéta taká výhodná - asi 80 % prijatých sacharidov skonzumujete večer. Aj vtedy však platí, že sa nemôžete prejedať. Na uspokojenie chutí tento princíp určite postačí. Zároveň však musíte zjesť dostatok kalórií, aby bol diéta účinná a vládali ste cvičiť.

Nie je to nevyhnutné, ale často sa aj v tejto diéte vynechávajú raňajky – je to dokonca odporúčané. Sacharidy počas dňa obmedzujete, jete len bielkoviny a tuky. Môžete aj zeleninu. Tréning naplánujete na neskoršie popoludnie (zhruba 17:00) a sacharidy začnete prijímať až po ňom. Samozrejme, aj tu je potrebné mať pod kontrolou kalórie.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist