InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Ideálna dĺžka zdriemnutia. Prečo by ste ho mali zaradiť do života?

25. marca 2018
Ideálna dĺžka zdriemnutia. Prečo by ste ho mali zaradiť do života?
Zdriemnutie by sa malo stať súčasťou vášho náročného života. Keď si tento zvyk osvojíte, zamilujete si ho a budete si ho chváliť. Niekoľko minút venovaných takémuto oddychu vám pomôže cítiť sa lepšie počas zvyšku dňa.

Väčšinu ľudí postretne v strede dňa energetická kríza a sú podstatne menej produktívni ako počas doobedia. Venovať čas krátkemu zdriemnutiu však dokáže pomôcť prekonať popoludňajšie výzvy či už v pracovnom alebo súkromnom živote výrazne ľahšie.

Dôležitá praktika je to predovšetkým pre ľudí, ktorí nespávajú dostatočne dlho. A tých je väčšina. Potrebujeme spať aspoň sedem hodín, pričom mnohí spia šesť a menej. Tým sa zvyšuje význam popoludňajšieho zaľahnutia do postele alebo krátkemu spánku na gauči či inom pohodlnom mieste.

Článok pokračuje pod reklamou


Vedci zistili, že veľmi krátke zdriemnutie zlepšuje kognitívnu pozornosť a mentálnu kapacitu človeka. To platí už pre prípady, keď zavriete oči len na 10 minút. Ak ich zavriete popoludní na 20 minút, zvýši sa vám energia pre zvyšok dňa. Ak si pospíte hodinu, exponenciálne sa zlepší činnosť mozgu. Ide teda všetko o pozitíva, ktoré potešia pracovníkov i študentov.

Nejaké časy už sme spomenuli, ale poďme si teraz dať odpoveď na to, koľko minút by ste mali zdriemnutiu venovať. Vedci skúmajúci viac ako 2000 gréckych mužov a žien priši na to, že ideálna dĺžka je 30 minút, aby ste čerpali čo najviac pozitívnych účinkov v každom smere.

Len 30 minút stačí, aby ste si vyhradili čas v rozvrhu na zdriemnutie. Následne budete čerpať vyššie spomenuté benefity a zároveň o 30 percent znížite riziko úmrtia na následky problémov so srdcom.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist