Niekoľko štúdií tiež zistilo, že nízkotučná diéta podporuje chudnutie menej efektívne ako nízkosacharidová diéta s väčším príjmom tukov. Medicínsky žurnál Lancet však prišiel aj so zistením, že diéta s vyšším príjmom tukov chráni lepšie pred úmrtnosťou ako nízkotučná diéta.
Väčšina ľudí si myslí, že diéta s vyšším príjmom tukov zvyšuje riziko rozvoja srdcovocievnych ochorení a tým pádom aj smrti. Zistilo sa však, že práve nízkotučná diéta zvyšuje toto riziko.
Štúdia zahŕňala 135 000 dospelých ľudí z 18 krajín a piatich kontinentov. Zistilo sa, že s vyšším rizikom smrti bola viac spojená diéta s nízkym obsahom tukov a vysokým obsahom sacharidov. Nebola však spojená s vyšším rizikom rozvoj srdcovocievnych ochorení.
Aj výživoví experti veria, že nízkotučná diéta, ktorá obsahuje viac sacharidov, je menej vhodná pri chudnutí ako nízkosacharidová diéta. Tá má okrem podpory chudnutia aj ďalšie výhody: podporuje dlhovekosť a bojuje s chorobami, znižuje riziko obezity, zlepšuje absorpciu v tukoch rozpustných vitamínov, zlepšuje hormonálnu rovnováhu, podporuje reprodukčné zdravie, podporuje kognitívne, neurologické zdravie a predchádza depresii a demencii.
Naopak, s nízkotučnou diétou sú spojené tieto riziká: nízka hladina energie vyplývajúca s nižšej schopnosti regenerovať sa z fyzických aktivít, akou je aj cvičenie, zvýšená chuť do jedla, riziko cukrovky, riziko neplodnosti a hormonálnej nerovnováhy, žalúdočné komplikácie, problémy so spánkom, nervozita a depresia, kognitívne poruchy (slabá koncentrácia, pamäť, pozornosť), nedostatočná absorpcia vitamínov (hlavne A, D, E a K).
Čítať ďalší článok:
Dýchacie cvičenie, ktorým dokážete ovládnuť svoje telo Zdieľať na Facebooku