InstagramFacebookYoutube
Tréning

Trekingové palice – výborné na turistiku, prechádzku, rovnováhu aj mobilitu

Autor: PR článok  /   30. apríla 2018
Trekingové palice – výborné na turistiku, prechádzku, rovnováhu aj mobilitu
Mnohí na ne nedajú dopustiť, iní ich neuznávajú. Trekingové palice rozdeľujú turistov na dva tábory, pričom čoraz viac ľudí si užíva ich nesporné výhody. Na základe výsledkov mnohých výskumov sa používanie palíc odporúča, najmä ak plánujete na dovolenke podnikať turistické výlety, pričom budete zdolávať dlhé a kopcovité trasy. Turistické palice zmierňujú tlak vyvíjaný na nohy, kolená a chodidlá – odľahčia ich a zaťaženie rozdelia rovnomerne na celé telo. Oceníte to najmä vtedy, ak nesiete na chrbte ťažký batoh, prípadne nosič s dieťaťom.

AKÉ ĎALŠIE VÝHODY MAJÚ TREKINGOVÉ PALICE

  • Chránia vaše kolená, najmä pri schádzaní zo strmých kopcov. Mnohých odrádza od dlhšej turistiky práve bolesť kolien. Ak je to aj váš prípad, bandáž na kolená v spojení s turistickými palicami vám opäť prinesú potešenie z pohybu v prírode.
  • Bránia vzniku bolesti členkov, ktorá vzniká najmä pri prekonávaní dlhších vzdialeností.
  • Trekingové palice posilňujú telo a zlepšujú vytrvalosť, najmä pri chôdzi do kopca.
  • Zlepšujú rovnováhu a stabilitu na nerovnom teréne.
  • Zlepšujú držanie tela, chôdza je vzpriamenejšia a dýchanie plnohodnotnejšie.
  • Zvyšujú rýchlosť, najmä dole kopcom.
  • Znižujú únavu.
  • S palicami spálite viac kalórií, keďže zaberá aj vrchná časť tela, nielen nohy.
  • Posilňujú svalstvo chrbtice, krku, ramien aj rúk.

Zo začiatku vám môžu palice pri chôdzi dokonca zavadzať. Tento pocit plynie z nedostatku praxe s paličkami a koordinácia sa cvikom zlepší natoľko, že chvíľami aj zabudnete, že nejaké palice máte. Avšak za kolená bez bolesti a lepšiu rovnováhu do kopca počiatočná námaha zvykania za to stojí.

SPRÁVNA DĹŽKA TURISTICKÝCH PALÍC

Väčšina výrobcov palíc radí nastaviť dĺžku palíc podľa vašej výšky. Niektorí chodci tvrdia, že správna dĺžka palíc závisí od terénu. Dolu kopcom by mali byť dlhšie, pri stúpaní kratšie. Niektoré palice majú dlhšie rukoväte, aby ich chodci mohli uchopiť vyššie alebo nižšie, podľa aktuálneho terénu. Všeobecným pravidlom je, že palice by mali mať takú dĺžku, ktorá umožní ľahko uchopiť rukoväte palíc, pričom ruky by mali byť voči zemi v pravom uhle. To znamená, že ruky sú ohnuté v lakťoch a predlaktie je rovnobežne so zemou.

POPRUHY NA ZÁPÄSTIE

Načo majú trekingové palice popruhy na zápästie? Vďaka nim môžete palice držať oveľa uvoľnenejšie. Aby ste mali z popruhov čo najväčší úžitok, prevlečte ruku cez popruh a palec s ukazovákom spojte do tvaru písmena O a tak uchopte rukoväť. To znamená, že pri kráčaní z kopca vás bude nápor poháňať vpred - nebude sa prenášať z pevného úchopu rukoväte palice ale z napätia vznikajúceho medzi zápästím a popruhom. Takže kráčanie s palicami šíri energiu zo zápästia a rúk do pohybu celého tela.

ČO SI PRI KÚPE TREKINGOVÝCH PALÍC VŠÍMAŤ

Palice sú cenovo veľmi dostupné, aj na inSPORTline nájdete množstvo modelov, z ktorých si určite vyberie každý – lacné aj drahšie. Najdôležitejším aspektom je ergonómia rukovätí pre maximálny komfort úchopu, odpruženie a odolnosť (najmä odolnosť mechanizmu nastavenia dĺžky). Takmer všetky trekingové palice sú teleskopické, pre ich pohodlný transport.

ĎAĽŠIE VYUŽITIE TREKINGOVÝCH PALÍC

  • Dodatočná (alebo náhradná) tyč pre stan alebo prístrešok z celty / plachty.
  • Ak potrebujete zistiť hĺbku vody alebo snehu.
  • Palicu môžete využiť ako mono-statív pre fotoaparát / kameru / mobil. Niektoré modely obsahujú príslušenstvo na pripevnenie takýchto zariadení.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist