InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Ako ovplyvňujú zápaly rast svalov?

10. februára 2019
Ako ovplyvňujú zápaly rast svalov?
Aké následky majú zápalové procesy na svalové prírastky? V tomto článku sa dozvieme, že zápaly nie sú dobrá, ale ani zlá vec. Jednoducho len existujú a musíme sa s nimi naučiť žiť a poprípade využiť v náš prospech.

Zápaly podporujú rast svalovej hmoty. Naozaj

Zápaly dokážu pozitívne ovplyvniť svalový rast a prispôsobivosť svalov. Niekoľko štúdií ukázalo, že pri regenerácii svalov zohrávajú zápaly pomerne dôležitú úlohu. Jeden experiment dokonca ukázal, že aktívni, mladí cvičenci, u ktorých boli zápaly potláčané liekmi, mali svalový rast znížený až o 50 percent.

Akútne zápaly, ktoré bývajú následkom napríklad zranení, vznikajú aj po intenzívnom tréningu a sú mimoriadne dôležité pre zotavenie svalov, ktoré počas tréningu utrpeli mikro poškodenia. Jednoducho povedané, vďaka týmto zápalom telo vie, na čo sa ma zamerať a čo ma zotavovať. Tieto zápaly následne pomerne rýchlo odznejú. Pri správnej regenerácii zvyčajne do dvoch dní.

Článok pokračuje pod reklamou


Zvrat: Zápaly môžu rast svalovej hmoty zastaviť

Samozrejme, každá minca má dve strany a platí to aj v tomto prípade. Ak totiž zápaly vo vašom tele prekročili únosnú hranicu, začnú svalovým prírastkom škodiť. Ak vás trápi chronický zápal, tak prakticky nebudete schopní budovať nové svaly. Zápaly súvisiace so starnutím tak napríklad prispievajú k svalovej strate a to aj u aktívnych jedincov.

Vidíme tu teda paradox – zápaly sú pre prírastky dobré, ale aj zlé. Na to, aby budovaniu svalov prospievali, musí isť o krátke, malé zápaly, ktoré podporia rast a adaptáciu, ale nebudú natoľko veľké, aby nám nebránili trénovať v dostatočnej frekvencii a intenzite.

Po docvičení ich preto treba utíšiť a žiť životný štýl, ktorý bráni chronickým zápalovým procesom – dobre sa stravovať, kvalitne spávať, nepiť alkohol, nefajčiť, nebrať drogy, pravidelne sa hýbať či piť veľa vody. Musíme mať zápaly pod kontrolou.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist