Prospešné účinky tmavej čokolády začínajú už prvých odhryznutím. Viac o tom pre Reader’s Digest povedal doktor Lee Berk, ktorý v rámci štúdie Univerzity v Loma Linda skúmal benefity konzumácie čokolády.
„Štúdia na ľudských subjektoch skúmala meranie mozgových vĺn už pri skonzumovaní polovice štandardne veľkej 70% čokolády. Išlo o 48 gramov. Jej vplyv pokračoval až ďalšie dve hodiny po jej dojedení,“ skonštatoval.
Prvé benefity pri konzumácii čokolády spôsobili chemikálie serotonín a dopamín, ktoré sa zvýšili po tom, čo sa kakao absorbovalo do krvného obehu. To viedlo k pozitívnym pocitom, resp. potešeniu a teda zlepšeniu nálady. Za tieto pocity môže aj fenyletylamín, ktorý mozog stimuluje podobne ako zamilovanosť.
Rôzne druhý čokolády majú iný vplyv. Napríklad tmavá čokoláda s minimálne 85% obsahom kakaa zvyšuje efektívnejšie hladinu týchto chemikálií spôsobujúcich dobré pocity a efektívnejšie bojuje proti napätiu a depresii. Biela čokoláda tiež zvyšuje hladinu domanínu, no nie je taká efektívna ako tmavá.
Čokoláda má na telo aj dlhodobé pozitívne účinky. Flavonoidy, ktoré tiež zohrávajú úlohu v podporovaní dobrej nálady, znižujú zápaly, znižujú krvnú cukor, znižujú hladinu zlého cholesterolu. Taktiež pomáhajú k zlepšovaniu komunikácie medzu mozgovými bunkami, vďaka čomu posilňujú zdravie mozgu a pamäť.
Konzumácia čokolády tiež zlepšuje krvný prietok do mozgu, srdca a pľúc, čo vedie k znižovaniu krvného tlaku. Tento efekt trvá až dve hodiny a pokračuje, ak konzumujete čokoládu pravidelne počas dňa. Dokonca aj potláča tráviace enzýmy, čím pomáha k chudnutiu a redukuje chuť do jedla.
Keďže tmavá čokoláda obsahuje minimálne množstvo dodatočného cukru, poskytne telu energiu, ale efektívnejšie ako iné sladkosti. Navyše, má aj vyššiu nutričnú hodnotu vďaka antioxidantom, ktoré obsahuje kakao. Tie prospievajú aj pokožke. Čokoláda s nižším obsahom kakaa a vyšším obsahom cukru jej však môže, naopak, škodiť.
No a pokiaľ to s čokoládou budete preháňať, potom bude mať na telo aj negatívny dopad. Treba ju jesť s mierou, pretože aj čokoláda obsahuje kalórie, cukor a tuky. Ak sa ňou teda budete prejedať, bude podporovať nie chudnutie, ale priberanie. Základom by vždy mala byť miera a minimálne 70% čokoláda.
Čítať ďalší článok:
Váš tréning vás môže zabiť. Ako? Zdieľať na Facebooku