InstagramFacebookYoutube
Výživa

Mali by sme prestať jesť cukor, ak chceme schudnúť?

19. marca 2019
Mali by sme prestať jesť cukor, ak chceme schudnúť?
Chcete schudnúť a dobre poznáte reputáciu cukru – je škodlivý, je to jed, spôsobuje priberanie. Píše a hovorí sa o tom často. Je však skutočne potrebné odstrániť z našej stravy cukor, aby sme efektívne schudli?

Ak si myslíte, že vám konzumácia cukrov naruší proces chudnutia, potom sa do istej miery mýlite. Pre náš organizmus je totiž veľmi dôležitá glukóza, z ktorej si čerpá energiu. A jej hlavným zdrojom sú sacharidy, teda aj samotné cukry.

Glukózu pritom nepotrebujeme len pre činnosť orgánov, pre dostatok energie pre svaly a mozog, ale aj na pálenie podkožného tuku. Preto nie je dobré odstrániť z vašej stravy všetky cukry. Chudnutie by bolo neefektívne a ohrozovali by ste svoje zdravie.

Článok pokračuje pod reklamou


Cukry teda treba konzumovať aj počas chudnutia. Problémom sú z tohto hľadiska len vtedy, ak ich prijmeme vo väčšom množstve, ako telo dokáže využiť – práve to brzdí chudnutie, prípadne podporuje priberanie.

Dôležité je teda vybudovať si zdravú vybalansovanú stravu, v ktorej sú vo vhodnom množstve zastúpené všetky potrebné živiny, teda aj cukor. Je to podobné ako s tukmi – ani tie nemusíte vyradiť zo stravy úplne, aby ste chudli efektívne. A tiež ich telo potrebuje. A tiež majú u mnohých nesprávne renomé.

Pozor by ste si mali dávať celkom určite na pridaný cukor, ktorý obsahujú najmä spracované jedlá, sirupy, koláče, rôzne ochutené nápoje, sušienky, cukrovinky, džemy a podobne. Tieto jedlá majú malú výživnú hodnotu, ale obsahujú veľa cukrov a prakticky prázdnych kalórií. Preto by ste sa im mali vyhýbať.

Cukor z ovocia a zeleniny, ktorý dopĺňajú vláknina a iné cenné živiny pre zdravie je v poriadku. Samozrejme, všetko je o miere aj v tomto prípade. Koľko cukru z týchto zdrojov by ste mali prijať?

V jednoduchosti by ste sa mali držať pravidla, že len 10 % z celkového množstva prijatých kalórií by malo pochádzať z cukrov. Koľko gramov to konkrétne bude, závisí od toho, koľko kalórií musíte denne prijímať, aby ste sa približovali k svojmu cieľu.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist