InstagramFacebookYoutube
Výživa

Sedem jedál, ktoré vám pomôžu bojovať s alergiami

19. apríla 2019
Sedem jedál, ktoré vám pomôžu bojovať s alergiami
Aby ste si uľahčili prejavy sezónnej alergie, môžete využiť niektoré jedlá, ktoré majú prirodzené antihistaminické a antizápalové účinky. V tomto článku vám ich prinášame rovno sedem.

Je ťažké užívať si jar naplno, ak vás trápi svrbenie očí, kýchanie, zapchatý nos alebo tečúci sopeľ. Týmto symptómom alergií by vám mohlo pomôcť predísť alebo ich znížiť týchto sedem jedál:

1. Ananás - je to najlepší zdroj bromelainu. Je to enzým, ktorý má protizápalové účinky a ktorý redukuje upchatie nosa. Tiež obmedzuje rozvoj chorôb dýchacieho systému, vrátane astmy.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Cibuľa - je bohatá na kvercetín, ktorý blokuje histamín. Ten sa podieľa na spúšťaní alergických reakcií. Tiež obmedzuje iné látky, ktoré spúšťajú alergie alebo zápaly.

3. Kurkuma - obsahuje látku kurkumikum, ktorá má protizápalové účinky a ktorá bráni vyplavovaniu histamínu a prejavom alergických reakcií. Kurkuma uvoľní aj zapchatý nos.

4. Kefír - obsahuje probiotiká, ktoré podporujú imunitný systém a bojujú proti sezónnym alergiám. Účinné sú najmä pri symptómoch súvisiacich s nosom.

5. Tuniak - je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, ktoré dokážu blokovať produkciu látok spôsobujúcich alergické reakcie. Jedna štúdia ukázala, že ľudia s vyššou hladinou tuku EPA, mali nižšie riziko alergií.

6. Pomaranč - je bohatý na vitamín C a obsahuje aj kvercetín, ktoré spoločne znižujú zápaly a posilňujú imunitný systém človeka.

7. Miestny med - ak sa konzumuje na samom počiatku alergickej sezóny, môže alergie obmedziť. Dôležité je, aby bol miestny, pretože tak lepšie ochráni pred peľmi vo vašej oblasti. Jedna štúdia prišla na to, že znižuje prejavy symptómov až o 60 percent. Samotný med má aj protizápalové účinky.

Zdroj: better nutrition


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist